Теми статей
Обрати теми

Відсутній код КВЕД у ЄДР: які наслідки?

Децюра Сергій, податковий експерт
Якщо суб’єкт господарювання при своєму створенні не планував займатися певним видом діяльності, а потім змінив свою думку, то цілком можливо, що інформація про новий вид діяльності, тобто код за КВЕД такого виду діяльності, не внесена в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (ЄДР). Враховуючи це, постійно виникає запитання: а чи зобов’язані суб’єкти господарювання вносити інформацію про новий вид діяльності до ЄДР і що буде, якщо цього не зробити? Відповіді на ці запитання шукайте нижче.

Відсутність кодів — не проблема?

Щоб відповісти на запитання, чи має право суб’єкт господарювання взагалі здійснювати види діяльності, не зазначені в ЄДР, слід звернутися до юридичних основ підприємництва.

Нагадаємо: згідно з ч. 1 ст. 19, ст. 43 і 44 ГКУ суб’єкт господарювання може здійснювати будь-які види підприємницької діяльності, окрім заборонених законом.

Подібний висновок міститься і у ст. 3 ЦКУ.

Хоча тут існує одне суттєве зауваження. У ст. 91 ЦКУ говориться, що коли окремий вид діяльності потребує дозволу (ліцензії), то юрособа має право здійснювати такий вид діяльності тільки після отримання спеціального дозволу (ліцензії).

Увага! Види господарської діяльності, при здійсненні яких обов’язково мати ліцензію, наведені у ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.15 р. № 222-VIII.

Щоб здійснювати такі види діяльності, суб’єкт господарювання має зазначити їх в ЄДР.

З цього робимо висновок, що суб’єкт господарювання має змогу здійснювати будь-який вид діяльності, що не заборонений законом і на здійснення якого не слід отримувати ліцензії, незалежно від того, чи внесено інформацію про нього (код такої діяльності за КВЕД) до ЄДР.

Цей висновок підтверджує і сама суть кодів КВЕД, які містяться у ЄДР.

Нагадаємо: головне призначення кодів КВЕД — визначення і кодування основних і другорядних видів економічної діяльності юросіб, відокремлених підрозділів юросіб, фізосіб-підприємців (розд. І КВЕД-2010*).

* Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010, затверджена наказом Держспоживстандарту від 11.10.10 р. № 457.

А сам код КВЕД — це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації. Код КВЕД не створює прав чи обов’язків для підприємств і організацій та не спричинює жодних правових наслідків.

Отже, наявність кодів КВЕД певного виду діяльності у ЄДР не змушує суб’єкта господарювання займатися саме цим видом діяльності. А його відсутність не забороняє займатися певним видом діяльності (якщо він не заборонений чи не потребує отримання відповідного дозволу).

Порада! Незважаючи на це, рекомендуємо суб’єктам господарювання, які збираються займатися певним видом діяльності, інформацію про який не внесено до ЄДР, код КВЕД такого виду внести. Річ у тому, що відсутність кодів КВЕД у ЄДР може викликати у суб’єкта чимало проблем. Давайте поговоримо про них.

Але перед цим нагадаємо, що внесення нових кодів КВЕД до ЄДР не займе багато часу і не потребує багато коштів. Для внесення інформації про новий код КВЕД до ЄДР потрібно буде:

• подати у паперовій (особисто або надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) або електронній формі пакет документів у складі заяви про держреєстрацію змін (форма № 3, затверджена наказом Мін’юсту від 18.11.16 р. № 3268/5) та документ про сплату адмінзбору за внесення змін (ч. 4 ст. 17 «держреєстраційного» Закону України від 15.05.03 р. № 755-IV);

• сплатити адмінзбір за внесення таких змін. Як визначено ст. 36 цього Закону, розмір збору при поданні документів у паперовому вигляді складає у 2018 році 530 грн., а в електронному — 400 грн.

І вуаля! Протягом 24 годин (окрім вихідних і святкових днів) новий код КВЕД з’явиться у ЄДР.

Недійсність договору

Доволі часто, коли суб’єкт господарювання (в основному юрособа) укладає договір на здійснення виду діяльності, інформація про який не внесена до ЄДР (немає коду КВЕД цього виду діяльності), він може зіткнутися з вимогами податківців з приводу недійсності такого договору.

На наш погляд, такі вимоги контролерів є незаконними. Річ у тому, що, як ми вище згадували, суб’єкт господарювання має право займатися практично всіма незабороненими видами діяльності.

Нашу думку підтримують і служителі Феміди. Так, наприклад, у п. 3.8 постанови пленуму ВГСУ від 29.05.13 р. № 11 прямо зазначено, що цивільна правоздатність юрособи, за загальним правилом, є універсальною, тобто відповідна особа здатна мати такі ж громадянські права та обов’язки, як і фізособа, крім тих, які за своєю природою можуть належати тільки людині (ч. 1 ст. 91 ЦКУ). А відтак ВГСУ вважає, що юрособа має право вчиняти будь-які не заборонені законом правочини. Тому сама лише відсутність у статутних документах чи в положеннях, якими регулюється діяльність, зокрема, суб’єктів господарювання, записів щодо можливості здійснення ними певної діяльності та, відповідно, вчинення тих чи інших правочинів не тягне за собою визнання таких правочинів за їх участю недійсними. Винятки із зазначеного правила встановлюються законом.

Водночас податківці доволі часто ігнорують таку позицію ВГСУ. І наполягають, що коли підприємство здійснює діяльність, інформація про яку не внесена у ЄДР (немає коду КВЕД), то договір на здійснення невнесеного до ЄДР виду діяльності є недійсним.

Звертаємо увагу: на практиці інколи суди підтримують фіскалів. Для прикладу дивіться ухвали ВАСУ від 18.05.17 р. у справі № К/800/13843/16 та від 27.09.16 р. у справі № К/800/12450/15. У них суди постановили, що відсутність у виконавця у ЄДР коду виду діяльності за КВЕД, яку він збирається здійснити, свідчить про те, що він не має жодного відношення до здійснення певного виду діяльності (наприклад, надання певних послуг), а отже, не може виконати взяті на себе зобов’язання. Тому укладені договори з виконавцем, у яких немає певного коду КВЕД у ЄДР, можуть бути визнані недійсними.

А от у зворотній ситуації, а саме коли у виконавця є внесений до ЄДР код діяльності за КВЕД, яку він здійснює, то це може стати одним із аргументів юрособи у спорі з податківцями щодо визнання договору чинним. На це прямо вказано в ухвалах ВАСУ від 05.07.17 р. у справі № К/800/24314/16 та від 27.06.17 р. у справі № К/800/12210/15.

Враховуючи це, вважаємо, що наявність у суб’єкта господарювання внесеного до ЄДР коду виду діяльності за КВЕД, яким він займається, допоможе йому довести, що договори, укладені ним на постачання товарів чи надання послуг, є реальними.

Хоча варто пам’ятати, що наявність коду КВЕД певного виду діяльності в ЄДР не є єдиною підставою, спираючись на яку, вдасться довести реальність правочину. Потрібно мати й інші докази здійснення такої діяльності (див., наприклад, постанову ВАСУ від 15.03.16 р. у справі № 826/14127/14).

Водночас відсутність коду КВЕД у ЄДР ускладнить суб’єкту господарювання життя у випадку підтвердження реальності правочину.

Крім того, якщо суб’єкт господарювання вирішить узяти участь у тендері на постачання певного виду продукції чи послуг, то відсутність у ЄДР даних про вид діяльності, яким має займатися постачальник товарів чи послуг, може стати формальною причиною відхилення вашої тендерної пропозиції. Зазвичай одним із документів, які подають для участі у тендері, є довідка з ЄДР про види діяльності, якими займається потенційний учасник тендеру. Коли у ній не буде того виду діяльності, яким має займатися учасник тендеру, то це вагома підстава вважати, що така особа не зможе виконати замовлення за тендером. А тому і до участі в ньому її допускати не варто.

Порада: щоб не боліла у бухгалтера голова через недійсність правочину — внесіть у ЄДР код КВЕД виду діяльності, яким збираєтесь займатися.

Код КВЕД і єдиний податок

Відсутність у ЄДР коду КВЕД, яким займається платник єдиного податку (ЄП), може негативно вплинути на факт перебування його на ЄП.

Справа в тому, що на сьогодні п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ вимагає від єдиноподатників усіх груп, у тому числі третьої групи (див. п. 298.2 ПКУ), відмовитися від спрощеної системи оподаткування при здійсненні видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників єдиного податку.

А щоб внести дані про новий вид діяльності (код КВЕД) до Реєстру ЄП, спрощенець має спочатку внести інформацію про такий вид діяльності до ЄДР. Тобто, по суті, відсутність коду КВЕД в ЄДР дорівнює відсутності коду КВЕД у Реєстрі ЄП.

На наш погляд, такий висновок повністю правомірний для платників ЄП груп 1 та 2. Річ у тому, що:

1) по-перше, для них вид діяльності, внесений до Реєстру ЄП, визначає ставку податку. А тому здійснення діяльності без внесення інформації про новий вид діяльності можна розцінити як ухилення від сплати податку;

2) по-друге, п. 298.5 ПКУ прямо вимагає від таких платників подавати контролерам заяву з новим КВЕД.

Що стосується платників ЄП третьої групи, то податківці вважають, що відсутність у Реєстрі ЄП і ЄДР нового коду КВЕД впливає і на їх право перебувати на спрощеній системі оподаткування. Вони наголошують, що п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ формально вимагає від єдиноподатника, в тому числі третьої групи (див. п. 298.2 ПКУ), відмовитися від спрощенки при здійсненні видів діяльності, не зазначених у Реєстрі ЄП, а отже, і не внесених до ЄДР.

По суті, для таких єдиноподатників, щоб перебувати на спрощеній системі оподаткування, важливо тільки те, щоб вони фактично не здійснювали заборонену їм діяльність згідно з п. 291.5 ПКУ.

А той факт, чи включили вони коди КВЕД до ЄДР та Реєстру ЄП, значення, за великим рахунком, не має.

Річ у тім, що:

• платники цієї групи ЄП сплачують податок незалежно від здійсненого виду діяльності і пропорційно отриманому загальному доходу (виручці). Тому яку б діяльність третьогрупник не вів (крім забороненої), дохід буде оподатковуватися однаково;

• формально пп. 298.5 і 298.6 ПКУ не вимагають від третьогрупника подавати фіскалам заяву з новим КВЕД: один з них вимагає таких дій тільки від платників першої і другої груп, а інший — тільки коли змінюється: (1) податкова адреса і (2) місце здійснення госпдіяльності. Хоча в п.п. 4 п.п. 298.3.1 ПКУ включення в заяву відомостей про зміну видів госпдіяльності єдиноподатника передбачено.

Але фіскали не поділяють такої позиції. Тож тим, хто хоче і далі бути платником єдиного податку, краще все-таки внести відповідний код КВЕД до ЄДР і до Реєстру ЄП.

На це натякають і фіскали у листах від 20.02.18 р. № 683/6/99-99-12-02-03-15/ІПК, від 06.05.16 р. № 10233/6/99-99-12-02-03-15 та категорії 108.04 ЗІР ДФСУ (ср. ). Якщо цього не зробити, то фіскали, виявивши такий факт, будуть примусово виганяти суб’єктів господарювання з ЄП.

Водночас оскільки в ПКУ строків подання заяви платниками ЄП третьої групи з приводу внесення нових кодів КВЕД до Реєстру ЄП не встановлено, то, наприклад, стосовно юрособи на ЄП податківці не проти того, щоб новий код КВЕД виду госпдіяльності, розпочатої фактично протягом календарного кварталу, був унесений до Реєстру ЄП пізніше — згідно із заявою, поданою вже після закінчення такого кварталу.

Але щоб не ризикувати, краще робити все заздалегідь.

Порада. Якщо ви платник ЄП, то щоб не було неприємностей, обов’язково потрібно вносити інформацію про код КВЕД не тільки до ЄДР, а й до Реєстру ЄП.

Блокування ПН

Крім усього іншого, у суб’єктів господарювання, які є платниками ПДВ і починають здійснювати діяльність, не зазначену в ЄДР, виникає запитання: чи можуть заблокувати складені ними податкові накладні (ПН) чи розрахунки коригування (РК), що надсилаються до Єдиного реєстру податкових накладних (ЄРПН), при здійсненні операції, пов’язаної з такою діяльністю?

Відразу скажемо, що здійснення виду діяльності, не зазначеного в ЄДР, не повинно призвести до блокування ПН, складеної при здійсненні операції, пов’язаної з «нелегальним» видом діяльності.

Річ у тому, що ані Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 21.02.18 р. № 117, ані Критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджені наказом Мінфіну від 13.06.17 р. № 567 (далі — Критерії блокування ПН), не містять самостійної підстави, яка б змусила заблокувати ПН на постачання товару/послуги з кодом виду діяльності, який відсутній в ЄДР.

Тому щодо цього хвилюватися не слід.

Інша справа, коли мова йде про платників ПДВ, які бажають перед здійсненням певного виду діяльності внести дані про здійснення своїх операцій до системи моніторингу ПН, щоб попередити блокування ПН.

Для цього платник ПДВ має подати Таблицю, форма якої встановлена в додатку 3 до Критеріїв блокування ПН. У Таблиці платник інформує контролерів про свою специфіку окремо щодо кожного виду діяльності. Тобто в ній платник заявляє свої реальні види діяльності і в їх розрізі товари/послуги на «виході» та на «вході». При правильному заповненні Таблиці і прийнятті її регіональною Комісією ДФСУ хоч ПН, хоч РК з відповідними кодами УКТ ЗЕД/ДКПП пройдуть реєстрацію без подальшого моніторингу. Щоправда, якщо ви ризиковий платник (тобто відповідаєте хоча б одному з критеріїв ризиковості платника), тоді сподіватися на позитивний висновок навряд чи варто.

У такій Таблиці платники ПДВ зазначають інформацію про види економічної діяльності за КВЕД, які вони здійснюють. Враховуючи це, вважаємо, що фіскали будуть перевіряти, чи внесені до ЄДР коди КВЕД, зазначені в Таблиці.

І якщо вони виявлять розбіжність між кодами КВЕД, наведеними у Таблиці, з даними ЄДР, то існує ймовірність, що ДФС не врахує інформацію з такої Таблиці. А тому на безперешкодну реєстрацію ПН або розрахунку коригування, яку могла дати Таблиця платнику ПДВ, розраховувати не варто.

Порада. Якщо ви збираєтеся подавати Таблицю для проходження реєстрації ПН без моніторингу, радимо перед її поданням внести інформацію про всі коди видів діяльності, що будуть у ній фігурувати, до ЄДР.

Висновки

  • Хоча суб’єкт господарювання має право займатися практично всіма незабороненими видами діяльності, але щоб у нього в подальшому не було проблем, краще внести його код КВЕД до ЄДР.
  • За відсутності коду КВЕД певної діяльності в ЄДР суб’єкту господарювання буде складно довести, що договір на здійснення такого виду діяльності є реальним.
  • Через відсутність коду КВЕД в ЄДР та у Реєстрі ЄП єдиноподатник може втратити право перебувати на спрощеній системі оподаткування.
  • Відсутність коду КВЕД в ЄДР не є підставою для блокування податкових накладних, але може позбавити суб’єкта господарювання права попередити блокування ПН.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі