Теми статей
Обрати теми

Бюджетна субсидія для фермерів на 1 га сільгоспугідь

Децюра Сергій, податковий експерт
Постанова КМУ від 24.10.18 р. № 911 «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств»

Увага! Фермерські господарства (ФГ) мають право отримати одноразову бюджетну субсидію на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар).

Нагадаємо, що на початку 2018 року постановою від 07.02.18 р. № 106 Кабмін затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств (далі — Порядок № 106), в якому прописав порядок отримання держпідтримки ФГ та обслуговуючими кооперативами.

Постановою, що коментується (чинна з 07.11.18 р.), Кабмін вніс зміни до Порядку № 106. Ними було підкориговано вимоги до ФГ, які можуть отримати держпідтримку, і запровадив новий вид держпідтримки: бюджетну субсидію на 1 га сільгоспугідь.

Вимоги до ФГ. Відтепер отримати держпідтримку, передбачену Порядком № 106, можуть, як і раніше, діючі, і нові ФГ. Водночас вимоги до них змінилися. Так, щоб розраховувати на держпідтримку (п. 3 Порядку № 106):

1) уже діючі ФГ:

• повинні мати у власності та/або користуванні сільгоспугіддя (жодних обмежень щодо їх площі зараз немає). До цього їх обсяг обмежувався 500 га;

• їх дохід за минулий рік не повинен перевищувати 20 млн грн. (раніше не більше 15 млн грн.);

2) зареєстровані у поточному році ФГ повинні просто мати у власності та/або користуванні сільгоспугіддя. При цьому розмір отриманого ними доходу значення не має. До цього окремих вимог для нових ФГ не було встановлено.

Бюджетна субсидія. Порядок № 106 був доповнений новим видом держпідтримки: бюджетна субсидія на 1 га угідь.

При цьому за загальним правилом цей вид підтримки має надаватися тільки новоствореним ФГ. Водночас у 2018 році її можуть отримати й діючі ФГ, тому їм слід поквапитися.

При цьому для цілей надання такої субсидії до новоутворених ФГ належать ті ФГ, які діють не більше 3 років і були створені після 01.01.16 р. (п. 111 Порядку № 106), а до діючих — ФГ, яким виповнилося 3 роки або які були створені до 01.01.16 р. (п. 112 Порядку № 106).

Ця субсидія буде надаватися ФГ один раз виключно для провадження сільгоспдіяльності.

Розмір субсидії становить:

• для нових ФГ (які можуть її отримати і в наступні роки) — 3000 грн. на 1 га, але не більше 60000 грн. на одне ФГ;

• для діючих (отримують тільки у 2018 році) — у розмірі 5,5 прожитмінімуму на одного члена ФГ (який був на 01.01.18 р. та є членом ФГ на час отримання субсидії), але не більше 30000 грн. на одне ФГ.

Щоб отримати субсидію, ФГ має подати до регіонального відділення Українського державного фонду підтримки ФГ заяву і пакет документів, перелічених у п. 6 Порядку № 106. Сподіваємось, що Мінагрополітики якнайшвидше затвердить форму заяви, щоб діючі ФГ могли отримати субсидію. Субсидію ФГ отримають до кінця наступного місяця за місяцем, у якому подано документи для отримання субсидії.

Інші зміни. Також у Порядок № 106 було внесено й інші зміни:

• уточнено вимоги до отримувачів допомоги із когорти обслуговуючих кооперативів (п. 3 Порядку № 106);

• збільшено до 60000 грн. максимальний розмір держпідтримки на одне ФГ у вигляді часткової компенсації вартості насіння (п. 7 Порядку № 106);

• щоб отримати часткову компенсацію вартості насіння чи здешевити кредит, ФГ буде подавати документи до уповноваженого банку, що підписав з Мінагрополітики Меморандум про співробітництво (до цього документи подавали до держбанків).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі