Теми статей
Обрати теми

Листок непрацездатності: юридична адреса та перевірка комісії

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Лист ФСС від 21.09.18 р. № 6-14/Н-1277з-1634

У листі, що коментується, фахівці Фонду соціального страхування України (ФСС) стверджують.

1. Працівник має знати точну адресу підприємства.

Її слід зазначати при оформленні листка непрацездатності (далі — ЛН) у реквізиті «місце роботи: назва підприємства, установи, організації».

Зауважимо, що в самому бланку ЛН розшифровка місця роботи обмежується назвою, адже реквізит «місце роботи: назва підприємства, установи, організації» не містить жодного натяку на те, що в ньому слід зазначати адресу підприємства.

Проте про обов’язок зазначати місцезнаходження установи зазначено в п. 3.1 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої спільним наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП та ФССНВВ від 03.11.04 р. № 532/274/136-ос/1406.

У листі, що коментується, фахівці ФСС оперують терміном «місцезнаходження юридичної особи» із ст. 93 ЦКУ.

Це є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління та обліку.

Звертаємо вашу увагу: адресу підприємства слід указувати юридичну. Про це зазначено в листі ФСС з ТВП від 19.05.16 р. № 5.1-31-768. Звісно, це важливо для тих підприємств, у яких юридична та фактична адреси не збігаються. Адже саме юридична адреса використовується державними органами для офіційного спілкування з підприємством, установою, організацією, підприємцем.

Радимо: доцільно заздалегідь проінформувати працівників про правильну повну назву та точну юридичну адресу підприємства. Як варіант, можна роздрукувати так звані пам’ятки-зразки з правильними реквізитами та роздати їх співробітникам.

У випадку якщо працівник вже надав ЛН, в якому не заповнені всі необхідні реквізити, зокрема адреса підприємства, то його з таким недооформленим лікарняним слід повернути назад у заклад охорони здоров’я для того, щоб там внесли відсутню інформацію.

2. Комісія із соцстраху має право перевірити «справжність» наданого працівником ЛН.

Роботодавець самостійно не може приймати рішення про виплату працівникам допомог за рахунок коштів Фонду (ч. 3 ст. 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105). Рішення про призначення матеріального забезпечення і надання соціальних послуг приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування, створена (обрана) на підприємстві відповідно до Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою правління ФСС від 19.07.18 р. № 13.

Комісія має право розглядати підстави і правильність видачі та заповнення ЛН та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення та перевіряти дотримання режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності. Якщо комісія із соціального страхування має сумніви щодо правомірності видачі ЛН, то вона має право зробити запит у структурний підрозділ з питань охорони здоров’я, у підпорядкуванні якого перебуває медустанова, що видала цей лікарняний лист, з метою підтвердження обґрунтованості видачі ЛН (лист МОЗ від 12.06.17 р. № 3.04.02-Н-7698/6898-зв). Підтвердивши або спростувавши законність походження такого лікарняного, комісія із соціального страхування може вирішувати, оплачувати його чи ні.

Адже при порушенні режиму, встановленого лікарем, застрахована особа втрачає право на отримання лікарняних з дня такого порушення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі