Теми статей
Обрати теми

Здрастуй, добрий Миколаю, на дарунки я чекаю!

Савченко Олена, налоговый эксперт
Новорічна метушня поступово охоплює все навкруги. Хтось любить новорічний клопіт, а хтось, навпаки, усіма силами намагається уникнути святкових турбот. Але навряд чи є такі, хто не зрадіє новорічному подарунку, особливо якщо йдеться про дітей. Саме про дитячі подарунки і піде мова в цій статті. А точніше, про подарунки від підприємства і профспілки дітям працівників. Чи змінилося щось у плані «подарункового» оподаткування? Що треба врахувати цього року? Розповімо далі.

Спочатку розглянемо «подарункові» питання з боку підприємства, а потім окремо зупинимося на подарунках від профспілки.

Подарунки дітям від підприємства

Зрозуміло, від «татового» та/або «маминого» підприємства.

Документальне оформлення. У цьому випадку вам знадобляться:

1) наказ (розпорядження) про видачу дитячих подарунків до свята. У наказі треба чітко зазначити, хто буде одержувачем подарунків. Це вас позбавить від непотрібних претензій з боку контролерів.

Порада! У наказі (розпорядженні) пропишіть приблизно так: «вручити працівникам, що мають дітей, дитячі новорічні подарунки». І у відомості на видачу подарунків зазначте прізвища таких працівників. Тоді саме працівники будуть одержувачами подарункового доходу. Вимагати від них надання реєстраційних номерів облікових карток плаників податків — дітей не треба.

Якщо ж роботодавець в наказі і у відомості зазначить П. І. Б. дітей працівників, то одержувачами подарункового доходу стають діти. А отже, підприємство повинне буде зібрати їх реєстраційні номери, щоб відобразити такі доходи у звітності.

Звісно, другий варіант менш прийнятний. Адже не в усіх батьків можуть виявитися на руках реєстраційні номери їх дітей. Тобто треба буде бігти до податкової, щоб отримати їх. Підсумок — уся процедура обдаровування розтягнеться в часі і призведе до непотрібного нервування.

І ще в наказі (розпорядженні) зазначте граничний вік дитини, на яку (якій) видаватиметься подарунок.

Настійно рекомендуємо не перевищувати межу у 18 років. Адже саме до цього віку фізична особа має правовий статус дитини (ст. 6 Сімейного кодексу України). Це важливо для цілей справляння єдиного соціапьного внеску (ЄСВ) (див. нижче);

2) копії свідоцтв про народження дітей, якщо одержувачами дитячих подарунків будуть батьки дітей;

3) документи на придбання подарунків (кошторис, договір, накладна, виписка банку тощо);

4) відомість видачі подарунків з підписами одержувачів;

5) акт на списання дитячих подарунків.

ПДФО, військовий збір (ВЗ). Вартість негрошового подарунка, отриманого від юрособи, за загальним правилом включають до загального місячного оподатковуваного доходу фізичної особи як додаткове благо та оподатковують ПДФО за ставкою 18 % у джерела виплати (див. п. 174.6 ПКУ).

Але не слід забувати про «подарунковий» п.п. 165.1.39 ПКУ. Так, до оподатковуваного доходу фізичної особи не потрапляє вартість негрошових подарунків, якщо їх вартість не перевищує 25 % однієї мінзарплати (з розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Таким чином, у 2018 році можна НЕ включати до оподатковуваного доходу фізособи вартість негрошових подарунків, якщо вона не перевищить 930,75 грн. (у розрахунку на місяць). Якщо плануєте дарувати дитячі подарунки у 2019 році (нарахування «подарункового» доходу пройде у 2019 році), то вартість неоподатковуваних подарунків буде дорівнювати 1043,25 грн. (0,25 х 4173 грн.).

Звертаємо увагу: якщо вартість негрошового подарунка перевищить неоподатковувану суму, то виходячи з нинішньої позиції фіскалів ПДФО треба оподаткувати усю вартість подарунка, а не суму перевищення над неоподатковуваною величиною (див. листи ДФСУ від 02.02.18 р. № 439/6/99-99-13-02-03-15/ІПК і від 03.03.18 р. № 865/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, а також категорію 103.02 ЗІР ДФСУ).

Але! Закон України «Про внесення змін до ПКУ...» від 23.11.18 р. № 2628-VIII внесе з 01.01.19 р. зміни до п.п. 165.1.39 ПКУ, завдяки яким ПДФО оподатковуватиметься тільки «вершок» негрошового подарунка, якщо його вартість перевищить неоподатковувану суму. Тоді думка фіскалів втратить свою актуальність. Тож така порада. Щоправда, вона, швидше, стане у пригоді при даруванні коштовних подарунків працівникам (хоча і дітям до Різдва теж). Оформіть передачу таких подарунків 02.01.19 р. — це дозволить зекономити на ПДФО.

Оскільки оподатковуваний «подарунковий» дохід надається в негрошовій формі, то базою оподаткування буде вартість такого подарунка, розрахована за звичайними цінами, помножена на «натуральний» коефіцієнт (п. 164.5, п.п. 164.2.17 ПКУ). При ставці ПДФО 18 % він дорівнює 1,219512.

Будьте уважні при заповненні розділу I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. У ньому «подарунковий» дохід показують таким чином:

• неоподатковуваний на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ негрошовий подарунок (наприклад, якщо подарунок наданий у 2018 році і його вартість не перевищила 930,75 грн.) — з ознакою доходу «160»;

• вартість оподатковуваного негрошового подарунка з урахуванням «натурального» коефіцієнта (тобто подарунки 2018 року вартістю вище 930,75 грн.) — з ознакою доходу «126».

До бази оподаткування ВЗ увійдуть лише оподатковувані ПДФО подарунки. Якщо «подарунковий» дохід не оподатковується ПДФО (наприклад, негрошовий подарунок, вартість якого не перевищує у 2018 році 930,75 грн. з розрахунку на місяць), то і ВЗ з нього утримувати не треба (див. пп. 1.2 і 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Звертаємо увагу: податківці наполягають на тому, що до бази оподаткування ВЗ негрошові подарунки потрапляють без застосування «натурального» коефіцієнта.

Що стосується Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, то в його розділі II за рядком «Військовий збір» треба відобразити як оподатковувані, так і не оподатковувані ВЗ подарунки.

ЄСВ. Якщо одержувачі подарунків — діти працівників (а не працівники підприємства), то на подарунковий дохід ЄСВ нараховувати не треба. Адже в цьому випадку подарунки надають особам, які не перебувають із підприємством у трудових відносинах.

Якщо подарунки для діток вручають працівникам підприємства (одержувачі — працівники підприємства), то дивимося в п. 8 розд. II Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, затвердженого постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170. Він виводить з бази нарахування ЄСВ вартість подарунків до свят для дітей працівників.

Але якщо працівник отримає подарунок на свою дитину, якій уже виповнилося 18 років, то вартість подарунка для цілей ЄСВ перетвориться для такого працівника на зарплату. Тобто доведеться сплатити ЄСВ. Саме тому ми рекомендуємо мати під рукою свідоцтва про народження дітей.

Податок на прибуток. У бухобліку вартість подарунків діткам працівників потрапляє до витрат. Тому в податковоприбутковому обліку через бухвитрати на загальних підставах зменшує фінрезультат — об’єкт оподаткування цим податком. При цьому жодні коригування, скажімо, унаслідок «негосподарності» ані високодохідникам, ані малодохідникам не загрожують. Зауважимо, що з можливістю відображення в податковоприбутковому обліку витрат, не пов’язаних з госпдіяльністю, згодні і податківці (лист ДФСУ від 25.03.16 р. № 6577/6/99-99-19-02-02-15, категорія 102.13 ЗІР ДФСУ).

До того ж при наданні подарунків працівникам підприємство може не побоюватися і «безкоштовних» коригувань за п.п. 140.5.10 ПКУ.

Ще один варіант взяти участь у привітанні дітей, що має свої податковоприбуткові наслідки, — залучити профспілкову організацію. Просто перерахуйте їй необхідну суму. Такі добровільні пожертвування профспілці у бухобліку підприємства у будь-якому разі ляжуть на витрати (Дт 949 — Кт 377). І в податковому обліку малодохідників — теж.

А ось високодохідникам доведеться озиратися на вимоги п.п. 140.5.9 ПКУ. Він дозволяє врахувати в податковому обліку суму коштів, перерахованих неприбутковим організаціям у розмірі, що не перевищує 4 % оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік.

Усе, що понад ці 4 %, утворює збільшуючу різницю, що знімає зайві витрати в податковому обліку.

Але це обмеження можна обійти. Так, придбаваючи через профспілку дитячі новорічно-різдвяні подарунки/квитки (що відповідають певним умовам!), можна скористатися положеннями щорічного «подарункового» Закону України від 30.11.2000 р. № 2117-III (далі — Закон № 2117) як спеціального нормативного акта з питань оподаткування дитячих новорічних подарунків. Як випливає з його преамбули, цей Закон повинен застосовуватися як виняток із загальних положень, установлених ПКУ, і діє щорічно в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року.

Так-от, підприємство зможе додатково відобразити в податковому обліку витрати на придбання подарунків у розмірі, що не перевищує 4 % оподатковуваного прибутку за минулий рік, згідно зі ст. 1 цього Закону, оскільки вона працює незалежно від «благодійного» п.п. 140.5.9 ПКУ.

Які ж умови висуває Закон № 2117 до дитячих подарунків? Вони повинні включати кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва, а також фрукти. При цьому вартість кожного подарунка не може перевищувати 8 % прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року (ст. 4 Закону № 2117). Тобто в поточному новорічно-різдвяному сезоні гранична вартість подарунка не повинна перевищити: 140,96 грн. — у грудні-2018, 153,68 грн. — у січні-2019.

ПДВ. При придбанні подарунків суму «вхідного» ПДВ відносять до податкового кредиту (ПК). Звісно, за умови, що постачальник зареєстрував вхідну податкову накладну (ПН).

Але майте на увазі: дарування подарунків підпадає під поняття постачання (п.п. 14.1.191 ПКУ). Тому на дату вручення подарунка фізичній особі підприємство — платник ПДВ повинне нарахувати зобов’язання з цього податку. У зв’язку з цим при даруванні складають дві ПН: першу — на договірну (тобто нульову) вартість; другу (на себе) — на мінбазу (тобто на вартість придбання подарунка/звичайну ціну готової продукції) з типом причини «15».

Обидві ПН необхідно зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Фіскали не проти, щоб подарункові кондитерські набори та інші набори кодувати в ПН одним рядком (лист ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. від 10.11.17 р. № 2576/ІПК/04-36-12-01-16, категорія 101.16 ЗІР ДФСУ).

Що стосується «компенсуючих» податкових зобов’язань з ПДВ, то податківці на цьому не наполягають (див. лист ДФСУ від 06.10.17 р. № 2154/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, категорія 101.06 ЗІР ДФСУ). На їх думку, при безкоштовних передачах податкові зобов’язання виникають тільки один раз — виходячи з бази, визначеної згідно з п. 188.1 ПКУ. Других податкових зобов’язань на підставі п. 198.5 ПКУ нараховувати не треба.

Подарунки дітям від профспілки

Як правило, такими подарунками профспілка радує тих своїх членів, які мають дітей.

Документальне оформлення. Тут профспілці знадобляться:

рішення профспілки про видачу дитячих новорічних подарунків та/або квитків на дитячі новорічно-різдвяні свята, оформлене у вигляді протоколу; кошторис доходів і витрат на проведення заходів; список дітей членів профспілки, яким надаються новорічні подарунки та/або квитки на новорічні заходи)*;

* Вік обдаровуваних дітей профспілка визначає самостійно. Проте на практиці новорічними подарунками профспілки забезпечують малолітніх дітей (тобто тих, хто не досяг 14-річного віку).

рішення профспілки про видачу подарунків; накладні; відомість на видачу подарунків (квитків). У ній необхідно вказати прізвища членів профспілки — одержувачів подарунків (квитків), їх дітей, а також підписи членів профспілки в отриманні подарунків (квитків); акт про списання подарунків.

ПДФО, ВЗ. Тут розпочнемо з «подарункового» Закону № 2117, про який вже згадували. Керуючись ст. 3 цього Закону, профспілка має право не включати в оподатковуваний дохід її членів, які є батьками обдаровуваних дітей, вартість виданих їм:

1) дитячих святкових подарунків (вимоги, що висуваються Законом № 2117 до таких подарунків, див. вище). Якщо подарунки даруєте прямо зараз, то гранична сума дорівнює: 140,96 грн. — у грудні, 153,68 грн. — у січні;

2) квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей (незалежно від вартості).

Але зовсім не обов’язково користуватися саме Законом № 2117. Для неоподаткування ПДФО вартості новорічних подарунків (квитків) для дітей профспілка може скористатися положеннями «подарункового» п.п. 165.1.39 ПКУ, до якого ми зверталися вище.

Адже цією нормою ПКУ мають право керуватися не лише роботодавці, але й профспілки (див. лист ДПАУ і Федерації профспілок від 16.02.11 р. № 4284/7/17-0717). А ще уникнути ПДФО можна за допомогою «профільного» для профспілки п.п. 165.1.47 ПКУ. Він виключає із складу оподатковуваних доходів суми виплат або відшкодувань членові профспілки, здійснюваних за рішенням такої профспілки, прийнятим в установленому порядку, якщо розмір таких виплат сукупно за рік не перевищує суму граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ. У 2018 році така не оподатковувана на підставі п.п. 165.1.47 ПКУ сума дорівнює 2470 грн.

Як бачимо, варіантів для неоподаткування є багато.

У формі № 1ДФ вартість дитячих подарунків, не оподатковуваних ПДФО на підставі: ст. 3 Закону № 2117 або «подарункового» п.п. 165.1.39 ПКУ, відображається з ознакою доходу «160»; профільного п.п. 167.1.47 ПКУ — з ознакою доходу «167».

До бази оподаткування ВЗ повинні потрапити ті подарункові доходи, з яких утримують ПДФО.

ЄСВ не стягується з вартості дитячих подарунків (квитків на заходи для дітей), виданих членам профспілки. Підстава: члени профспілки — одержувачі профспілкових виплат не є найманими працівниками профспілок.

ПДВ. Якщо дитячі новорічно-різдвяні подарунки/квитки придбаваються за рахунок коштів профспілкових організацій або інших неприбуткових організацій, то для їх виробників і торговців (!) діє звільнення від ПДВ (див. ст. 2 Закону № 2117).

Таким чином, якщо профспілка (платник ПДВ) придбаває (без ПДВ) у виробничих і торгових підприємств дитячі святкові подарунки, що відповідають вимогам Закону № 2117 (див. вище), то вхідного ПК за такими операціями у профспілки не буде.

Проте при видачі членові профспілки такого подарунка доведеться нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ. Тобто наслідки будуть такі, як описувалося вище.

Висновки

  • У 2018 році п.п. 165.1.39 ПКУ звільняє від оподаткування ПДФО негрошові подарунки вартістю, що не перевищує 930,75 грн. (з розрахунку на місяць).
  • З вартості подарунків до свят і квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей працівників ЄСВ не стягують.
  • На дату вручення подарунка працівникові підприємство — платник ПДВ повинне нарахувати зобов’язання з цього податку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі