Теми статей
Обрати теми

Продаємо залишки пестицидів: без ліцензії, але з дозволу

Адамович Наталія, податковий експерт
Фермерське господарство до початку сезонних робіт закупило агрохімікати та пестициди. Після проведення сезонних обробок у підприємства утворилися їх невикористані залишки. Чи можна продати такі залишки агрохімікатів та пестицидів? Чи потрібні для цього ліцензія та/або спеціальні дозволи?

Отримувати ліцензію на торгівлю пестицидами й агрохімікатами не потрібно.

Річ у тому, що після набрання чинності ще у 2015 році «оновленим» Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.15 р. № 222-VIII (далі — Закон про ліцензування), торгівля пестицидами та агрохімікатами (регуляторами росту рослин) тепер ліцензуванню не підлягає. Вимоги щодо отримання ліцензії на торгівлю пестицидами тепер немає ані в ст. 7 Закону про ліцензування, ані в ст. 9 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» від 02.03.95 р. № 86/95-ВР (далі — Закон про пестициди).

Водночас не забувайте! Агрохімікати — органічні, мінеральні, бактерійні та хімічні речовини (призначені для підвищення родючості ґрунту, врожайності сільгоспкультур та поліпшення якості рослинної продукції). А пестициди — взагалі токсичні речовини (призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів), які можуть уражати рослини, тварин, людей. Тому, як при їх зберіганні, так і при торгівлі, слід дотримуватися низки умов дозвільного характеру.

По-перше, торгувати на території України можна тільки пестицидами й агрохімікатами, що пройшли державну реєстрацію (ч. 2 ст. 4 Закону про пестициди). Тими, що внесені до Реєстру пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

По-друге, ще потрібно, щоб склад, на якому зберігаються агрохімікати та пестициди, відповідав вимогам ДСП 8.8.1.2.001-98. У вас має бути на складі, де зберігаються пестициди та агрохімікати, санітарний паспорт (п. 5.1.21 ДСП 8.8. 1.2.001-98).

По-третє, згідно з ч. 2 ст. 11 Закону про пестициди особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів та агрохімікатів і торгівлею, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із такими речовинами. Відповідно ті працівники вашого фермерського господарства, які будуть безпосередньо зайняті в процесі транспортування, зберігання або торгівлі агрохімікатами і пестицидами, повинні мати такий допуск (посвідчення). Порядок видачі цього документа затверджений постановою КМУ від 18.09.95 р. № 746. Та й спеціальне навчання вони повинні пройти: як працівники фермерського господарства, які організовують транспортування, зберігання і торгівлю агрохімікатами.

По-четверте, якщо ваше фермерське господарство перебуває на спрощеній системі оподаткування (2 або 3 група) і ви зібралися продавати цей специфічний товар, то перевірте свої види діяльності. У Реєстрі платників єдиного податку (ЄП) повинен значитися код КВЕД для торгівлі агрохімікатами (наприклад, 46.75 — оптова торгівля хімічними продуктами).

Пам’ятайте: здійснення видів діяльності, не зазначених у Реєстрі ЄП, зобов’язує платників податків груп 2 і 3 (групу 1 не зачіпаємо) перейти на загальну систему оподаткування (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). Не виконаєте зобов’язання щодо переходу, можете «нарватися» на анулювання реєстрації платником ЄП (п.п. 3 п. 299.10 ПКУ).

Більше того, платники ЄП з групи 2 повинні застосовувати ставку 15 % до доходу, отриманого від виду діяльності, який не значиться в Реєстрі «єдинників» (п.п. 2 п. 293.4 ПКУ). А ось на платників групи 4 таке обмеження не поширюється.

Тож якщо із цими чотирма умовами у вас усе гаразд, то спокійно продавайте ваші «залежалі» агрохімікати та пестициди.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі