Теми статей
Обрати теми

Внески до додаткового капіталу — дохід юрособи на ЄП?!

Нестеренко Максим, податковий експерт
Лист ГУ ДФС у Полтавській обл. від 23.11.18 р. № 4929/ІПК/16-31-12-04-23

У листі, що коментується, фіскали звертаються до ситуації, коли учасники підприємства — платника єдиного податку (ЄП) роблять внески до додаткового капіталу цього підприємства.

Чи включаються такі внески до бази оподаткування ЄП? Полтавські фіскали наполягають, що включаються. Аргументація наступна. Відповідно до п.п. 8 п. 292.11 ПКУ до «єдиноподаткового» доходу не включаються лише суми коштів та вартість майна, внесені до статутного капіталу такого платника. А отже, за думкою фіскалів, будь-які внески, які не призводять до зміни статутного капіталу юрособи на ЄП, мають уключатися до доходу та оподатковуватися ЄП.

Прямо скажемо: дуже сумнівний висновок. Бо ж п. 5 П(С)БО 15 «Дохід» передбачає, що будь-яке збільшення капіталу підприємства за рахунок внесків його учасників не може бути доходом по своїй суті. Те ж саме передбачено ст. 1 Закону про бухоблік і п. 3 розд. І НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до складання фінансової звітності». Отже, п.п. 8 п. 292.11 ПКУ — це констатація того простого факту, що підприємство за визначенням не може отримувати доходи у вигляді внесків, які його учасники роблять, аби збільшити капітал підприємства.

Для юрособи на ЄП не важливо, збільшують такі внески статутний капітал підприємства чи ж відображаються як додаткові внески без збільшення розміру статутного капіталу. У будь-якому разі в бухобліку операції зі здійснення зазначених внесків відображаються у кореспонденції з рахунками капіталу (рахунками класу 4). Із «дохідними» рахунками (рахунками класу 7) ці операції ніяк не «перетинаються». І не можуть «перетнутися», бо це прямо заборонено вищенаведеними нормами Закону про бухоблік і П(С)БО. Як наслідок, такі надходження не є доходом платника єдиного податку.

Полтавські фіскали самі посилаються на опис бухоблікового субрахунку 422 «Інший вкладений капітал». Тож вони не сперечаються з тим, що додаткові внески будуть відображатися саме на цьому субрахунку. Чим і підтверджують безглуздість власного висновку про те, що такі внески мають уключатися до доходів.

Слід зауважити, що наразі ст. 18 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.18 р. № 2275-VIII прямо не передбачає можливості для учасників підприємств цієї організаційно-правової форми робити додаткові внески без збільшення статутного капіталу.

Але і заборони на такі внески немає. Показово, що у листі, який коментується, йдеться не про ТОВ, а про приватне підприємство (ПП). Правила формування статутного капіталу останнього визначаються у статуті.

Однак для нашої ситуації це не має принципового значення. Навіть ПП, яке отримує додаткові внески від своїх учасників і відповідно до статуту не реєструє при цьому зміну статутного капіталу, не повинно уключати такі внески до своїх «єдиноподаткових» доходів. Просто тому, що не існує такого доходу, як внесок від учасника. Такого доходу не передбачають ані вищенаведені норми П(С)БО, ані Концептуальна основа фінансової звітності і МСБО 18 «Дохід».

Більше того, п. 7 МСБО 18 прямо говорить, що дохід виникає тільки тоді, коли власний капітал зростає в результаті валового надходження економічних вигід, що виникає під час звичайної діяльності, а не в результаті внесків учасників.

Висновок: жодні внески від учасника бути доходом та уключатися до бази оподаткування ЄП, ми вважаємо, не можуть.

Однак майте на увазі, що при перевірці контролери можуть наполягати на звичній фіскальній позиції. Тобто, не вдаючись до бухгалтерських «заморочок», будуть формально наполягати: всі надходження, що прямо не зазначені у п.п. 292.11 ПКУ, — база для нарахування ЄП (незалежно від суті: дохід це чи ні).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі