Теми статей
Обрати теми

Як зарахувати аванс у рахунок оплати товарів за іншим договором

Кравченко Дар’я
Лист ДФСУ від 17.01.18 р. № 196/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Ситуація: покупець згідно з договором № 1 перерахував передоплату. На дату отримання авансу постачальник склав податкову накладну (ПН), але надалі товар так і не поставив.

Після закінчення терміну дії договору № 1 підприємства домовились про залік передоплати в рахунок оплати товарів/послуг за договором № 2 без повернення такої оплати на поточний рахунок покупця. Таку можливість контрагентам надає ч. 2 ст. 604 ЦКУ.

При цьому, попри те, що п. 192.1 ПКУ не містить такої підстави для коригування податкових зобов’язань (ПЗ), як залік зустрічних однорідних вимог, в листі, що коментується, податківці дозволили постачальникові скласти розрахунок коригування (РК) до ПН, складеної на дату отримання передоплати, і зменшити нараховану суму ПЗ.

Важливо! Скласти такий РК слід на дату підписання документа, на підставі якого кошти, отримані за договором № 1, будуть зараховані в рахунок оплати вартості товарів/послуг за договором № 2. У графі 2 такого РК укажіть відповідну причину коригування («Залік попередньої оплати в рахунок оплати поставлених товарів/послуг за іншим договором № __ від __»).

Але, якщо на дату підписання додаткової угоди про взаємозалік:

товари/послуги за договором № 2 вже були поставлені і на дату такого постачання («першої події») постачальник склав ПН і зареєстрував її в ЄРПН, то за фактом зарахування передоплати за договором № 1 у рахунок оплати вартості товарів/послуг за договором № 2 ПН виписувати вже не треба;

товари/послуги за договором № 2 ще не поставлені, то на дату підписання додаткової угоди постачальник повинен нарахувати ПЗ і скласти ПН на суму передоплати за договором № 2 («перша подія») і зареєструвати її в ЄРПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі