Теми статей
Обрати теми

Члени фермерських господарств і нові ЄСВ-правила

Кепіна Світлана, начальник Управління адміністрування єдиного внеску, методології та розгляду звернень платників податків Департаменту податків та зборів з фізичних осіб ДФСУ
З 01.01.18 р. запрацювали зміни, внесені Законом України від 03.10.17 р. № 2148-VIII до Закону про ЄСВ, які стосуються членів фермерських господарств. Надати вичерпні відповіді на конкретні запитання фермерів — мета цієї статті.

Фермерські господарства (далі — ФГ) є страхувальниками для фізичних осіб, які працюють у них на умовах трудового договору чи цивільно-правового договору (далі — ЦПД) на виконання робіт (надання послуг). На виплати за такими договорами ФГ у загальному порядку нараховують ЄСВ. А от члени ФГ не можуть бути найманими працівниками цього господарства. Виплати, які проводить ФГ своїм членам, не є ані заробітною платою, ані винагородою за виконані роботи (надані послуги) за ЦПД. Тому ФГ на виплати своїм членам ЕСВ не нараховує.

Важливо! До 01.01.18 р. члени ФГ могли бути платниками ЄСВ «за себе» виключно на добровільних засадах. Але із зазначеної дати все змінилося.

Платники

З якого періоду члени ФГ є платниками ЄСВ «за себе»?

З 1 січня 2018 року за загальним правилом члени ФГ є платниками єдиного внеску «за себе». Це прямо зазначено в п. 51 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ.

Винятками із цього правила є члени фермерських господарств, які:

• належать до осіб, що підлягають страхуванню на інших підставах. Такі особи окремо ЄСВ «за себе» не сплачують;

• отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058*, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ). Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску «за себе» виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV.

Чи має член ФГ окремо повідомляти про свій «виключний» статус (тобто такий, що дає право не сплачувати ЄСВ «за себе»)?

Розглянемо можливі ситуації.

Ситуація 1. Член ФГ належить до осіб, що підлягають страхуванню на інших підставах (наприклад, є застрахованою особою, оскільки працює за трудовим договором чи за ЦПД, або зареєстрований незалежним професіоналом, підприємцем). На сьогодні про періоди, в яких така особа підлягала страхуванню не як член ФГ, а на інших підставах, інформувати контролюючий орган не потрібно.

Ситуація 2. Член ФГ отримує пенсію за віком або є особою з інвалідністю, або досяг віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Така особа теж не зобов’язана окремо повідомляти контролюючий орган про набуття відповідного статусу пенсіонера або особи з інвалідністю.

Ситуація 3. Член ФГ є особою з інвалідністю та отримує соціальну допомогу від Фонду соціального страхування або Управління праці та соціального захисту населення. У цьому випадку підтвердженням встановлення інвалідності є довідка до акту огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності. Таку довідку для підтвердження права не сплачувати ЄСВ «за себе» згідно із ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ член ФГ має надати до контролюючого органу за місцем реєстрації.

Взяття на облік

Чи потрібно членам ФГ, які згідно з п. 51 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ є платниками ЄСВ «за себе», ставати на облік у податковому органі?

Так, потрібно. Взяття на облік членів ФГ — платників ЄСВ «за себе» контролюючим органом здійснюється за місцем проживання у день отримання від них заяви про взяття на облік платника єдиного внеску за формою № 1-ЄСВ згідно з додатком 1 до Порядку обліку платників ЄСВ, затвердженого наказом Мінфіну від 24.11.2014 р. № 1162** (див. п. 1 розд. ІІІ цього Порядку).

** Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників, затверджені наказом Мінфіну від 24.11.2014 р. № 1162.

Важливо! Якщо член ФГ не належить до «виключних» (тобто тих, хто має право не сплачувати ЄСВ «за себе»), то він є платником ЄСВ «за себе», а отже обов’язково повинен стати на облік у контролюючому органі як платник ЄСВ. При цьому не має значення — юридичною особою є фермерське господарство, членом якого є така особа, чи воно створене фізособою-підприємцем.

База нарахування. Розмір ЄСВ

Які доходи член ФГ повинен включити до бази нарахування ЄСВ «за себе»?

Члени ФГ нараховують ЄСВ «за себе» на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. Які доходи маються на увазі? Це:

• прибуток, що розподіляється між членами ФГ за критерієм їх трудового внеску в діяльність господарства;

• дивідендні виплати, якщо статутом ФГ передбачено, що розподіл прибутку (повністю або частково) між членами ФГ здійснюється пропорційно їх внескам до складеного капіталу.

При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Нагадаємо, що мінімальний страховий внесок — це сума ЄСВ, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати і розміру внеску, встановленого законом на місяць, за який нараховується дохід, та підлягає сплаті щомісяця (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закона про ЄСВ).

Члени ФГ сплачують ЄСВ «за себе» за ставкою 22 %. Отже, для них у 2018 році мінімальний страховий внесок буде дорівнювати 819,06 грн. на місяць (3723 грн. х 22 % : 100 %).

Таким чином, якщо в окремому місяці сума «фермерського» доходу виявиться нижчою за суму мінімальної заробітної плати (3723 грн.), член ФГ повинен буде сплатити ЄСВ за такий місяць у розмірі, що не нижче мінімального страхового внеску (819,06 грн.).

Також слід пам’ятати про максимальну величину бази нарахування ЄСВ — максимальну суму доходу на місяць, з якої сплачується єдиний внесок. Вона дорівнює п’ятнадцяти розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом, на яку нараховується єдиний внесок (у 2018 році — 55845 грн.).

Важливо! У разі якщо член ФГ не отримав дохід у календарному кварталі або окремому місяці календарного кварталу, він зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску

Порядок сплати

У який строк член ФГ — платник ЄСВ повинен сплатити єдиний внесок «за себе»?

Члени ФГ — платники ЄСВ «за себе» зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (абзац третій ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Так, за I квартал 2018 року ЄСВ «за себе» потрібно сплатити не пізніше 19 квітня 2018 року.

Надалі зауважуйте: у разі якщо останній день строку сплати ЄСВ припадає на вихідний або святковий день, останнім днем строку сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі