Теми статей
Обрати теми

Звітуємо за 2017 рік: екоподаток, рента і єдиний податок

Шевчук Михайло, податковий експерт
Закінчується звітна кампанія в частині подання звітності з низки податків. У цій статті звернемо увагу на особливості, характерні для податкових декларацій з екологічного і єдиного податків (платниками третьої групи як із числа фіз-, так і юросіб), а також декларації з рентної плати (і різних розрахунків до неї).

Декларація екологічного податку

Відразу попередимо: підвищені ставки податку* потрібно буде застосовувати тільки при розрахунку податкових зобов’язань за звітні періоди 2018 року (тобто починаючи з декларації за І квартал). Тому, звітуючи за IV квартал 2017 року, використовуйте ставки податку, що діяли протягом 2017 року.

* Про які ви могли дізнатися із Теми тижня «Податкова міні-реформа — 2018» // «БТ», 2018, № 1-2.

Ті платники екологічного податку, які з початку звітного року не планують виникнення об’єкта обкладення податком протягом 2018 року, повинні скласти заяву в довільній формі про відсутність у них у 2018 році об’єкта обчислення екологічного податку. Подати її у відповідні контролюючі органи за місцем розташування джерел забруднення зобов’язує п. 250.9 ПКУ. У категорії 120.05 ЗІР ДФСУ податківці уточнюють, що зробити це потрібно не пізніше граничного строку подання податкової декларації за I квартал звітного року.

Утім, ніхто не буде проти, якщо така заява буде подана разом з декларацією за IV квартал 2017 року.

Декларація платника єдиного податку

Як ви знаєте, уперше за оновленою формою платники єдиного податку групи 3 відзвітували за 3 квартали 2017 року. Назвати суттєвими ці зміни у формі декларації не можна: полягали вони лише в наведенні адекватних ставок оподаткування й уточненнях у частині нарахування пені.

Від платників єдиного податку груп 1 і 2 ДФСУ також чекає декларацій за оновленою формою (категорія 107.08 ЗІР ДФСУ), хоча для них у цій формі нічого й не змінилося.

Граничний строк подання ними декларації за 2017 рік мине в четвер, 1 березня.

Найголовніший подарунок для єдиноподатників — скасування обов’язку сплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів — приємний і у звітному аспекті.

Раніше, нагадаємо, ДФСУ вимагала, мало того, що сплачувати такий внесок, так ще і подавати декларацію з податку на прибуток із заповненими рядком 20 і додатком АВ (лист від 12.03.16 р. № 5383/6/99-99-19-02-02-15).

Але з 01.01.18 р. платити авансовий внесок при виплаті дивідендів єдиноподатники більше не зобов’язані! Водночас якщо виплата дивідендів мала місце в ІV кварталі 2017 року, подати «прибуткову» декларацію все ж доведеться (не пізніше 1 березня).

Заповнювати і подавати при виплаті доходів нерезидентам за результатами року доведеться «прибуткову» декларацію із заповненими рядками 23 — 25 і додатком ПН.

Декларація з рентної плати

Ви чудово знаєте, що цього року випали з числа платників рентної плати за спецводокористування вторинні водокористувачі. Але це зовсім не означає, що вони не зобов’язані відзвітувати за останній квартал 2017 року. Навпаки, зверніть увагу на такі важливі моменти.

Подавати декларацію платникам ренти доведеться, навіть якщо в останньому кварталі об’єкт оподаткування не виник (у зв’язку з використанням обсягів води виключно для власних питних і санітарно-гігієнічних потреб). Оскільки податкова декларація подається наростаючим підсумком, платник повинен подавати в контролюючий орган податкову звітність з рентної плати до кінця звітного (податкового) року.

Тобто якщо хоча б в одному кварталі 2017 року ви мали об’єкт обкладення рентною платою за спецводокористування, то і декларацію за IV квартал доведеться подати.

Крім того, щоб «без пригод» покинути ряди платників, вторинним водокористувачам не завадить подати заяву, складену в довільній формі, таким чином повідомивши про те, що у 2018 році платниками рентної плати ви не будете.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі