Теми статей
Обрати теми

Чи буде штраф за нереєстрацію податкових накладних після анулювання ПДВ-реєстрації

Чи передбачена штрафна санкція за відсутність реєстрації податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК) в ЄРПН у зв’язку з анулюванням ПДВ-реєстрації продавця до закінчення строку реєстрації ПН/РК в ЄРПН?

Право на складання і реєстрацію Н/РК в ЄРПН належить виключно платникам ПДВ (ст. 201 ПКУ).

Реєстрація ПН/РК в ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням таких строків (п. 201.10 ПКУ):

для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, — до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, — до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вони виписані;

для «зменшуючих» РК, складених до ПН на одержувача — платника ПДВ, — протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК покупцем.

У разі порушення таких строків до платника ПДВ застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 1201 ПКУ.

Що стосується анулювання ПДВ-реєстрації, то воно проводиться, зокрема, на дату, що передує дню втрати особою статусу платника ПДВ (п. 184.2 ПКУ).

З моменту анулювання ПДВ-реєстрації особа втрачає право на формування податкового кредиту і складання ПН (п. 184.5 ПКУ).

Висновок: якщо ПДВ-реєстрація продавця анульована до закінчення строку реєстрації ПН/РК в ЄРПН, визначеного п. 201.10 ПКУ, то штрафна санкція до такого платника ПДВ не застосовується.

За матеріалами ЗІР ДФСУ категорія 101.27

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі