Теми статей
Обрати теми

Чи подавати Звіт про пільги за минулі періоди?

Децюра Сергій
Суб’єкт господарювання протягом 2017 року користувався пільгою щодо земельного податку. Водночас жодного разу не подавав протягом року Звіт про пільги. Чи потрібно тепер подавати цей Звіт за минулі звітні періоди 2017 року?

Звіт про суми податкових пільг, форму якого затверджено постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233 (далі — Звіт про пільги), заповнюється наростаючим підсумком з початку року і подається за 3, 6, 9 і 12 календарних місяців.

Як випливає із запитання, у 2017 році ви користувалися пільгою із земельного податку, а отже були зобов’язані подавати щокварталу Звіт про пільги.

Нагадаємо, що з початку 2017 року цей Звіт прирівняно до податкової звітності. Отже, тепер за його неподання платника податків можуть оштрафувати відповідно до ст. 120 ПКУ. Детально про це читайте у статті «Звіт про пільги: звітуємо за 2017 рік» цього номера.

Увага! Покарати вас можуть лише за неподання або несвоєчасне подання Звіту про пільги. Справа в тому, що на підставі цього Звіту не проводиться нарахування податкових зобов’язань, а лише відбувається інформування контролерів про розмір отриманих пільг за звітний період (див. категорію135.02 ЗІР ДФСУ).

Тому є два варіанти дій:

• подати Звіти за кожен квартал і отримати штрафи (по 170 гр. за кожен),

• чи подати лише річний Звіт (з даними про пільги за весь 2017 рік) та сподіватись, що податківці про квартальні звіти забудуть.

Якщо ви оберете перший варіант, то вас неодмінно покарають гривнею.

Якщо зважитесь на другий, то навіть якщо при перевірці контролери і виявлять таке порушення, то розмір штрафів буде таким самим*.

* Маємо попередити. Теоретично можливий варіант, що контролери, виявивши факт неподання звіту за 3 місяці, застосують штраф у сумі 170 грн., а потім протягом року проведуть ще одну перевірку і, виявивши факт неподання Звітів за 6 і 9 місяців, застосують два підвищених штрафи по 1020 грн. Але такий варіант малоймовірний.

Тож обирайте самі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі