Теми статей
Обрати теми

Незалежна профдіяльність: як розрахувати ЄСВ та враховувати у витратах

Бобро Анатолій
Лист ДФСУ від 24.01.18 р. № 272/С/99-99-13-02-01-14/ІПК

У листі, що коментується, контролери роз’яснили тонкощі нарахування сум ЄСВ «за себе» особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та порядок врахування таких сум у складі витрат. При цьому фіскали опираються на законодавчі норми, що діяли до 01.01.18 р. Тобто ці рекомендації стануть у пригоді при поданні звітності за 2017 рік.

Відзначимо, зокрема, наступне.

Сплата ЄСВ. Базою нарахування ЄСВ для «незалежних професіоналів» є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Однак якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом про ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (розрахованого від розміру мінімальної заробітної плати).

Нарахування ПДФО. Після згадки про ЄСВ контролери логічно прямують до п. 164.1 ПКУ: базою оподаткування для доходів, отриманих від незалежної профдіяльності, є чистий річний оподатковуваний дохід, який визначається відповідно до п. 178.3 ПКУ. Тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду такої діяльності.

Посилаючись на п. 178.6 ПКУ, фіскали вказують на обов’язок зазначених осіб вести Книгу обліку доходів та витрат* (далі — Книга), на підставі якої здійснюється заповнення Податкової декларації про майновий стан і доходи** (далі — Декларація).

* Форму Книги та Порядок її ведення затверджено наказом Міндоходів від 16.09.13 р. № 481.

** Форму Декларації та Інструкцію щодо її заповнення затверджено наказом МФУ від 02.10.15 р. № 859 (у редакції наказу МФУ від 06.06.17 р. № 556).

Приємно відзначити лояльну позицію контролерів щодо визначення розміру сукупного чистого доходу.

Пославшись на давню УПК № 1185***, вони вбачають право «незалежних професіоналів» включати до складу витрат сплачені суми ЄСВ. Як ми розуміємо, до такого висновку податківці дійшли керуючись, скоріше, «духом», а не «буквою» ПКУ. Адже відверто кажучи, в УПК № 1185 ні слова про єдиний соцвнесок, в ній говориться ще «по-старому» (тобто, окремо) про пенсійні внески та внески до фондів соцстрахування. Однак, по суті, такий висновок цілком справедливий.

*** Узагальнююча податкова консультація щодо деяких питань оподаткування фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (приватних нотаріусів, адвокатів), затверджена наказом ДПСУ від 24.12.12 р. № 1185.

До того ж вони наголошують: сума ЄСВ включається до витрат того звітного періоду, в якому вона сплачена. Повторюємо, в якому періоді (а не за який) здійснено платежі. Звідси напрошується думка: притаманний ФОПівській діяльності принцип відповідності періодів врахування доходів та витрат на діяльність «незалежних професіоналів», виходить, не поширюється (принаймні — жорстко). Іншими словами, сплачені у 2018 році суми ЄСВ, що визначені за доходами 2017 року, визнаються витратами-2018.

До речі, в листі від 16.08.17 р. № 1632/А/99-99-13-01-02-14/ІПК (теж щодо «незалежних професіоналів»), фіскали говорять про принцип відповідності шляхом нагадування порядку заповнення граф 5 — 8 Книги, яким передбачено відображення витрат, «безпосередньо пов’язаних з одержанням доходу». Щоправда, там розглядалась інша ситуація (щодо платежів для забезпечення виконавчого провадження). У ситуації з ЄСВ-витратами з розрахунком їх «від доходу» і лише за «касовим методом» (тобто за сплатою) дотриматись повної відповідності, вважаємо, взагалі не можливо.

Контролери застерігають: сума чистого доходу за рік у рядку «Усього» графи 2 таблиці 3 Звіту з ЄСВ**** має відповідати сумі чистого доходу, зазначеній у рядку 10.8 Декларації. Тут усе зрозуміло, адже графа 2 так і називається «Сума доходу, заявлена в податковій декларації».

**** Форму Звіту з ЄСВ визначено у додатку 5 до Порядку, затвердженого наказом МФУ від 14.04.15 р. № 435 (у редакції наказу МФУ від 11.04.16 р. № 441).

Далі стверджують, що річна сума доходу графи 2 має бути розподілена за місяцями, протягом яких така особа перебувала на обліку як платник ЄСВ.

Зверніть увагу! За чинною на сьогодні редакцією п.п. 3 п. 5 розд. IV Інструкції № 449***** розподіл річного доходу передбачено за іншим принципом, а саме за кількістю місяців, у яких отримано дохід (прибуток). Однак цей принцип розподілу доходів вже давно застарів. Він був актуальний до 01.01.17 р. (поки «незалежні професіонали» не сплачували ЄСВ за збиткові місяці). До приведення положень Інструкції № 449 у відповідність до Закону про ЄСВ їх слід застосовувати в частині, що не суперечить нормам цього Закону. На це ми звертали увагу у статті «Звіт підприємця з ЄСВ «за себе». Усе розпочинається з прав та обов’язків» // «БТ», 2018, № 5.

***** Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом МФУ від 20.04.15 р. № 449 (у редакції наказу МФУ від 28.03.16 р. № 393).

Ще раз нагадаємо: навіть у разі неотримання доходу/прибутку за деякі місяці чи рік у цілому, ЄСВ потрібно сплачувати не менше мінімального розміру внеску за кожен місяць.

«Незалежні професіонали» Звіт з ЄСВ «за себе» формують та подають один раз на рік до 1 травня року, що настає за звітним календарним роком (п. 4 розд. III Порядку № 435). А сплачувати ЄСВ мають щоквартально до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (абзац третій ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ). Остаточний розрахунок з ЄСВ за календарний рік здійснюється до 1 травня наступного року.

Крім того, пославшись на те, що Закон про ЄСВ не містить заборони, фіскали допускають можливість сплати ЄСВ готівкою через банки чи відділення зв’язку при наявності у «незалежного професіонала» розрахункового рахунку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі