Теми статей
Обрати теми

НГО ріллі і коефіцієнт 1,756 у 2018 році

Децюра Сергій
Чи може платник єдиного податку (ЄП) групи 4 зменшити нормативну грошову оцінку (НГО) ріллі, проведеної станом на 1 липня 1995 року, на коефіцієнт 1,756 для обчислення суми податку на 2018 рік?

Для того щоб розрахувати податкові зобов’язання з ЄП групи 4, платник має знайти добуток трьох величин: площі земель, їх НГО та ставки податку. Про проблеми, з якими зіткнулися платники ЄП, розраховуючи НГО землі на 2018 рік, ми говорили у статті «Єдиний податок для аграріїв (група 4): все, про що слід знати» // «БТ», 2018, № 4.

Нагадаємо, що в останні роки розраховувати ЄП групи 4 за ріллю аграрій мав з урахуванням особливостей, прописаних у п. 191 Методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів, затвердженої постановою КМУ від 23.03.95 р. № 213 (далі — Методика № 213). У ньому було сказано, що показник НГО ріллі, проведеної станом на 01.07.95 р. (з урахуванням індексації), застосовується із коефіцієнтом 1,756.

Враховуючи це, органи Держагенства земресурсів видавали сільгосптоваровиробникам довідки, в яких розрахована НГО ріллі була з урахуванням коефіцієнта 1,756. А тому аграрію нічого не залишалося, як брати суму НГО, вказану в таких довідках, і виходячи з неї розраховувати розмір ЄП.

Про те, що НГО для ріллі має бути розрахована із урахуванням коефіцієнта 1,756, визначали і податківці в консультації, наведеній у категорії 108.02.04 ЗІР ДФСУ. Аргументували свій висновок контролери тим, що тільки з урахуванням такого коефіцієнта можна адекватно визначити розмір НГО ріллі. Річ у тому, що в основу розрахунку «базової» НГО (вона була здійснена ще у далекому 1995 році) покладено рентний дохід, який створюється при виробництві зернових культур і визначається за даними економічної оцінки земель, проведеної у 1988 році. Минуло багато часу, а тому, щоб НГО відповідала дійсності, і було застосовано коефіцієнт 1,756.

З цим ніхто не сперечався до 2018 року.

Однак з 28.02.17 р. постановою КМУ від 16.11.16 р. № 831 було затверджено нову Методику оцінки сільгоспземель і внесено зміни до Методики № 213 (ср. ). Відповідно до цих змін з неї було вилучено розділ II, який до цього визначав методику розрахунку НГО сільгоспземель, а з ним і п. 191 (ним запроваджувався коефіцієнт 1,756).

Нова Методика, що прийшла на заміну Методиці № 213, згадку про коефіцієнт 1,756 не містить. Тому виникає закономірне запитання: якщо при розрахунку НГО ріллі був застосований коефіцієнт 1,756, то чи можна таку величину НГО зменшити на цей коефіцієнт?

Доки з цього приводу жодний орган влади не висловився. А консультація податківців у ЗІР ДФСУ щодо застосування такого коефіцієнта переведена з початку цього року в розряд нечинних.

На наш погляд, у аграріїв є підстави не застосовувати при розрахунку НГО ріллі коефіцієнт 1,756. Річ у тому, що на сьогодні жодний нормативно-правовий акт не вимагає цього. Водночас визначення розміру НГО не входить до компетенції аграріїв. Тому податківці і Держагенство земресурсів навряд чи підтримають такий підхід.

Крім того, НГО землі, яка зараз міститься у Держземкадастрі, розрахована саме опираючись на скасовані норми Методики № 213. Нова Методика оцінки сільгоспземель поки що не застосовувалася. Опираючись на неї, оцінку сільгоспземлі по Україні проведуть тільки у 2018 році.

Тому ми б вам не радили самостійно коригувати в бік зменшення НГО ріллі на коефіцієнт 1,756. Якщо ви не хочете його застосовувати, то можна діяти таким чином. Спочатку отримати в податківців індивідуальну консультацію з приводу застосування у 2018 році коефіцієнта 1,756. А після отримання фіскальної відповіді її можна оскаржити в суді. І якщо вам посміхнеться удача, то ви зможете без остраху уточнити ЄП, нарахований вами на 2018 рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі