Теми статей
Обрати теми

У податковій накладній немає позначки імпортного товару: що буде з податковим кредитом

Кравченко Дар’я
Лист ДФСУ від 30.01.18 р. № 345/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Помилки, допущені продавцем у податковій накладній (ПН), досить сильно «б’ють» по покупцеві. Фактично він втрачає право сформувати податковий кредит (ПК) на підставі такого документа. Звичайно, тільки доти, доки постачальник їх не виправить.

Проте є помилки, наявність яких у ПН жодним чином не позначається на можливості покупця включити такий документ у ПК. Про одну з них ідеться в листі, що коментується.

Так, якщо дотримуватися вимоги п. 16 Порядку № 1307*, у гр. 3.2 ПН «ознака імпортованого товару» постачальник повинен поставити позначку «Х» при постачанні товару, ввезеного на митну територію України.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Але якщо таку позначку не поставити в ПН — нічого страшного не буде. Постачальник нарахує свої ПДВ-зобов’язання, а покупець отримає право на ПК за такою ПН.

Поза сумнівом, у такій ситуації відразу згадується п. 198.6 ПКУ, який дозволяє покупцеві сформувати ПК, тільки якщо ПН:

• зареєстрована в ЄРПН;

• правильно оформлена (згідно з вимогами п. 201.1 ПКУ і Порядку № 1307). При цьому вирішальне значення має правильне заповнення саме обов’язкових реквізитів ПН.

Позначка ознаки товару, що імпортується, у перелік обов’язкових реквізитів ПН, перерахованих у п. 201.1 ПКУ, не входить. Крім того, її наявність або відсутність у ПН не перешкоджає ідентифікувати здійснювану операцію. Тому податківці доходять висновку: заповнення (чи не заповнення) гр. 3.2 розділу Б ПН не впливає на право покупця сформувати ПК.

Але! За умови правильного заповнення всіх обов’язкових реквізитів ПН, її реєстрації в ЄРПН і дотримання інших вимог ПКУ щодо формування ПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі