Теми статей
Обрати теми

Касовий метод ПДВ — тільки для генпідрядника!

Кравченко Дар’я
Лист ДФСУ від 01.02.18 р. № 408/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Починаючи з 19.01.12 р. суб’єкти підприємницької діяльності отримали право застосовувати касовий метод ПДВ до операцій з виконання підрядних будівельних робіт (п. 187.1 ПКУ).

Тобто (п.п. 14.1.266 ПКУ):

• визначати дату виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) за датою зарахування (отримання) коштів на поточний рахунок (у касу) або датою отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (чи таких, що підлягають постачанню) товарів (послуг);

• а дату виникнення права на податковий кредит (ПК) за датою списання коштів з поточного рахунку (видачі з каси) або датою надання інших видів компенсацій вартості поставлених (чи таких, що підлягають постачанню) товарів (послуг).

Проте в листі, що коментується, податківці заявляють: скористатися таким правом можуть не усі підрядники, а тільки ті з них, хто безпосередньо укладає договір будівельного підряду із замовником, тобто генпідрядники.

Якщо такий генпідрядник залучає до виконання роботи інших осіб — платників ПДВ, то такі особи визначають ПЗ і ПК в загальному порядку за правилом «першої події».

Про це контролери говорили вже давно (див. роз’яснення в категорії 101.06 ЗІР ДФСУ; втратило силу; лист ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 06.09.17 р. № 1833/ІПК/08-01-12-01-10).

При цьому, як і раніше, у своїх висновках фіскали посилаються на норми ЦКУ:

ст. 875 ЦКУ, яка зобов’язує підрядника (а не інших осіб — субпідрядників) побудувати і здати об’єкт або будівельні роботи, а замовника — надати підрядникові будівельний майданчик, передати проектно-кошторисну документацію, прийняти об’єкт (будівельні роботи) і оплатити їх;

ст. 838 ЦКУ, що дозволяє підрядникові залучати до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їх роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі