Теми статей
Обрати теми

Підприємці VS платіжні картки: зобов’яжуть чи ні?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
У середині січня мережа буквально вибухнула грізними попередженнями про те, що найближчим часом усі підприємці зобов’язані будуть установити в себе POS-термінали. Винуватцем цих чуток став проект Мінекономрозвитку, оприлюднений для обговорення 11.01.2018 р.* Про що в ньому йдеться? І чим саме він небезпечний для підприємців? Про це сьогодні й поговоримо.

* Знайти його можна на сайті Мінекономрозвитку за посиланням: http://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=4cab767a-bdc9-4147-ac15-b41175553bae&title=ProektPostanoviKabinetuMinistrivUkrainipro ZatverdzhenniaVimogDoSubktivGospodariuvanniaSchodoPriimanniaElektronnikhPlatizhnikh ZasobivVOplatuZaProdaniNimiTovari-nadaniPoslugi-.

Спочатку розберемося, чого ж усе-таки хотіло Мінекономрозвитку.

Головне гасло Міністерства, — «ЗА безготівкові розрахунки».

Як це зробити? Забезпечити покупцям-фізособам можливість розраховуватися карткою в будь-якому місці: при купівлі товарів, робіт чи послуг.

Нагадаємо, що сьогодні, якщо продавець згідно із законом зобов’язаний застосовувати РРО, то повинен забезпечити приймання в покупця карток. Виняток зроблений тільки для «маленьких» суб’єктів та населених пунктів з п. 2 постанови № 878**.

** Постанова КМУ «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» від 29.09.10 р. № 878.

«Стимулами» слухатися є відчутні штрафи (за відмову покупцеві в його праві розплатитися електронним платіжним засобом):

1) 8500 грн. (п. 12 ч. 1 ст. 23 Закону про захист прав споживачів);

2) 1700 — 3400 грн., а за повторне протягом року порушення: 8500 — 17000 грн. (ст. 16315 КпАП).

Так ось, мабуть Мінекономрозвитку вирішило, що «за бортом» на сьогодні залишається надто багато суб’єктів, які звільнені від прийому карток. І час таким «дрібним» торговцям «іти в Європу», тобто обов’язково приймати в оплату від покупців платіжні картки. Для цього і розробило згаданий проект.

Кого зачеплять зміни? Підприємців і юросіб. Незалежні професіонали (нотаріуси, адвокати, доктори, артисти, аудитори, бухгалтери, оцінювачі та інші) під дію обговорюваного проекту не потрапляють, тому поки що можуть не хвилюватися.

Коли це відбудеться? Про це — у таблиці.

Дата

Суб’єкти господарювання, які здійснюють продаж фізособам (!) товарів (надання послуг), включаючи реалізацію дистанційним способом

До 01.07.18 р.

Підприємці-загальносистемники і юрособи — платники податку на прибуток, а також єдиноподатники групи 4

До 01.01.19 р.

Єдиноподатники груп 2 і 3 з торговельною площею більше 20 кв. м, які ведуть госпдіяльність у населених пунктах, що мають статус міста

До 01.07.19 р.

Усі інші єдиноподатники груп 2 і 3

До 01.01.20 р.

Єдиноподатники групи 1

Із «жертвами» визначилися. Тепер про те, що власне вимагається робити з указаних дат: «забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків <…> з використанням електронних платіжних засобів за допомогою платіжних пристроїв та/або сервісів».

Далі не завадить розшифрувати використані вище терміни, з чим нам допоможе «першоджерело» — Закон № 2346***.

*** Закон України «Про платіжні системи і переказ коштів в Україні» від 05.04.01 р. № 2346-III.

Електронний платіжний засіб — це платіжний інструмент, який, серед іншого, надає можливості його утримувачеві ініціювати переказ коштів. Це може бути платіжна картка. Але не обов’язково.

Так, у Законі № 2346 згадуються і мобільні платіжні інструменти.

Це електронні платіжні засоби, реалізовані в апаратно-програмному середовищі мобільного телефону або іншого бездротового пристрою користувача.

Але для застосування мобільних платіжних інструментів потрібні особливі безконтактні POS-термінали. Плюс з кожним роком кількість різних електронних платіжних засобів неухильно зростатиме. Тож як тоді суб’єкту господарювання виконати цей обов’язок?

Ми б розуміли це так, що йдеться про виконання програми-мінімум, тобто про обов’язковий прийом банківських карток.

Далі. Платіжний пристрій — це технічний пристрій (банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслуговування тощо), який дає змогу користувачеві здійснити операції з ініціювання переказу коштів.

Платіжний сервіс у Законі № 2346 не розшифрований. Але, потрібно розуміти, це може бути, у тому числі, програмне рішення, що дозволяє ініціювати переказ коштів.

Мінекономіки в аналізі проекту постанови говорить, що це можуть бути інтернет-банкінг, мобільні пристрої, електронні гроші.

Але в нас ці слова не викликають нічого, окрім запитань…

Інакше кажучи, ми розуміємо логіку КМУ таким чином, що торговцеві, клієнт якого не хоче розраховуватися готівкою, а хоче ініціювати безготівковий переказ коштів за допомогою картки, ставиться в обов’язок це бажання задовольнити. Неважливо, здійснюється купівля через Інтернет чи ні.

Для цього суб’єкт господарювання може обзавестися POS-терміналом. Напевне, це може бути і мобільний POS-термінал, який «чіпляється» до мобільних пристроїв.

До речі, планується дозволити використовувати один платіжний пристрій (у тому числі POS-термінал) відразу декількома торговцями.

Також, вважаємо, можлива установка в торговому залі термінала самообслуговування (ПТКС), через який можна розрахуватися карткою.

Що стосується дистанційних продажів через Інтернеті, то тут знадобиться укладення договору інтернет-еквайрингу, що дозволяє приймати в оплату картки в Інтернеті.

Знову ж таки не вбачаємо проблеми, якщо у звичайному магазині продавець буде надавати покупцеві смартфон/планшет/ноутбук тощо з доступом до Інтернету і платіжним сервісом для здійснення платежу з картки (нібито покупка здійснювалася в Інтернеті).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі