Теми статей
Обрати теми

Як заповнити додаток ДС9 за січень 2018 року

Децюра Сергій
Як сільськогосподарському товаровиробнику, який є отримувачем дотації на розвиток сільськогосподарського товаровиробництва, заповнити додаток ДС9 до декларації з ПДВ за січень 2018 року?

У минулому році сільгосптоваровиробники, щоб отримати дотацію на розвиток сільськогосподарського товаровиробництва (агродотацію), мали щомісяця подавати разом з ПДВ-декларацією додаток ДС9. У ньому відповідно до вимог п. 51 підрозіл. 2 розд. ХХ ПКУ вони:

• розраховували сільгоспчастку, тобто питому вагу вартості сільгосптоварів, поставлених протягом попередніх 12 місяців у загальній вартості отриманого доходу за цей період (таблиця 2);

• визначали позитивну різницю між сумою дотаційних податкових зобов’язань та сумою дотаційного податкового кредиту звітного періоду (таблиця 1).

З 01.01.18 р. законодавці внесли зміни до п. 51 підрозіл. 2 розд. ХХ ПКУ.

Тепер у цьому підпункті говориться, що в додатку до ПДВ-декларації аграрій має зазначати:

• дані про сільгоспчастку. Тобто ті ж дані, що й у минулому році зазначали в таблиці 2 додатка ДС9;

обсяг податкових зобов’язань з ПДВ з постачання дотаційних товарів, що розрахований за даними податкових накладних (ПН), зареєстрованих у ЄРПН, складених за відповідний звітний податковий період.

Тобто в таблиці 1 додатка ДС9 аграрію достатньо зазначити суму податкових зобов’язань із ПН, зареєстрованих у ЄРПН, на постачання дотаційної продукції. Нагадаємо, що в таких ПН у правій частині порядкового номера зазначають спеціальний код «2».

Наводити у цьому додатку розмір податкового кредиту, пов’язаного з товарами, які використані при виробництві дотаційної продукції, уже не потрібно. Так само не потрібно і визначати позитивну різницю між дотаційними зобов’язаннями і дотаційним податковим кредитом.

Враховуючи такі новації, Мінфін мав би оновити форму додатка ДС9 (принаймні таблиці 1). Але, як часто буває в таких випадках, з цим він не поспішає.

Тому і виникло запитання: як саме аграрію поєднати нові правила та «стару» форму додатка ДС9, звітуючи за січень 2018 року?

Податківці з цього приводу й досі своєї думки не висловили.

Ми ж вважаємо, що для звітування за січень 2018 року потрібно використовувати діючу форму додатка ДС9, але заповнювати її потрібно з урахуванням вимог, чинних на сьогодні, норм п. 51 підрозіл. 2 розд. ХХ ПКУ.

А саме аграрій має заповнити тільки ряд. 1 таблиці 1 додатка ДС9. У ньому потрібно навести розмір дотаційних податкових зобов’язань. Для цього йому потрібно, як і в минулому році, у додатках Д1 та Д5 зазначати у спецполі позначку «+» напроти ПН/РК, за якими відбулося постачання дотаційної продукції (у правій частині порядкового номера ПН міститься код «2»).

Рядок 2 таблиці 1 додатка ДС9 заповнювати не потрібно. Цього не вимагає п. 51 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Це має полегшити життя бухгалтерів. Оскільки більше не потрібно вишукувати вхідні ПН на товари, які були придбані для використання при здійсненні дотаційних видів діяльності.

Що стосується ряд. 3 таблиці 1 додатка ДС9, то в ньому буде продубльовано дані ряд. 1. При заповнені звітності в електронному вигляді він має заповнитися автоматично (туди перекочують дані із ряд. 1).

І наостанок: про те, що ви заповнили додаток ДС9 виходячи діючих на сьогодні норм п. 51 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, а не його форми, зазначте в поданому разом з ПДВ-декларацією доповненні, яке складено за довільною формою (п. 46.4 ПКУ).

Сподіваємося, що невдовзі Мінфін оновить форму додатка ДС9 і вже за наступні періоди можна буде заповнити додаток ДС9, що відповідає на сьогодні діючим нормам ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі