Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит з ремонту автомобіля для ФОП: начебто й «так» і начебто й «ні»

Чи має право фізична особа — підприємець (ФОП), платник ПДВ, що здійснює вантажні перевезення, на формування податкового кредиту при придбанні пально-мастильних матеріалів (ПММ) і отриманні послуг з ремонту вантажних автомобілів, якщо цей автомобіль оформлений на цю фізичну особу або не є її власністю?

Загальний порядок формування податкового кредиту (ПК) як для юридичних осіб, так і для фізичних осіб, зареєстрованих платниками ПДВ, регламентується ст. 198 ПКУ.

Так, до ПК відносяться суми ПДВ, сплачені/нараховані в разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх увезення на митну територію України) і послуг (п.п. «а» п. 198.1 ПКУ).

Не відносяться до ПК суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними (ПН) / розрахунками коригування або не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ (п. 198.6 ПКУ).

При цьому нарахування ПК здійснюється незалежно від того, почали такі товари/послуги та оборотні активи використовуватися в оподатковуваних операціях у межах здійснення госпдіяльності платника ПДВ протягом звітного періоду, чи ні, а також від того, чи здійснював платник податків оподатковувані операції протягом такого звітного періоду (п. 198.3 ПКУ).

Крім того, згідно з п. 198.5 ПКУ платник податків зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ), виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, і скласти не пізніше за останній день звітного періоду зведену ПН за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ, у випадку якщо такі активи призначені для їх використання / починають використовуватися, зокрема, в операціях, які не пов’язані з госпдіяльністю платника ПДВ.

Господарська діяльність — це діяльність особи, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, яка діє в інтересах першої особи, у тому числі за договорами комісії, доручення та агентськими договорами (п.п. 14.1.36 ПКУ).

Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП і безпосередньо пов’язаних з госпдіяльністю платника, встановлений п. 177.4 ПКУ.

Не включаються до складу витрат підприємця витрати на придбання й утримання основних засобів подвійного призначення, визначених ст. 177 ПКУ (п.п. 177.4.5 ПКУ).

До основних засобів подвійного призначення належать, зокрема, вантажні автомобілі (п.п. 177.4.6 ПКУ).

Отже, ФОП-платник ПДВ має право віднести до складу ПК суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням ПММ і отриманням послуг з ремонту вантажних автомобілів за умови підтвердження ПН, зареєстрованими в ЄРПН.

Але! Водночас такий платник зобов’язаний нарахувати ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ і скласти не пізніше за останній день звітного періоду та зареєструвати в ЄРПН ПН за отриманням послуг з ремонту вантажних автомобілів.

Увага! Суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку із здійсненням операцій з придбання ПММ для ведення госпдіяльності, ФОП-платник ПДВ має право віднести до складу ПК у межах норм витрати палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджених наказом Мінтранспорту від 10.02.98 р. № 43. Витрати палива понад вказані норми вважаються використанням палива в негоспдіяльності підприємства.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.13

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі