Теми статей
Обрати теми

Касові документи — тільки за новою формою

Чи мають право суб’єкти господарювання використовувати касові документи, форми яких не затверджені постановою Правління НБУ від 29 грудня 2017 року № 148?

Ні, не мають.

З 05.01.18 р. набуло чинності нове Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148*.

* Про новації у веденні касових операцій ми розповідали в статті «Касові операції: вивчаємо нове Положення» // «БТ», 2018, № 3.

Цим документом, зокрема, оновлені майже всі типові форми касових документів, а саме: відомість на виплату готівки, прибутковий касовий ордер (форма № КО-1), видатковий касовий ордер (форма № КО-2), журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (форми № КО-3 і № КО-3а), касова книга (форма № КО-4), книга обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки (форма № КО-5), акт про результати інвентаризації наявних коштів, акт про перевірку дотримання порядку ведення операцій з готівкою.

І хоча зміни у бланках носять технічний характер, по суті нічого не змінилося, формально податківці мають право вимагати від госпсуб’єктів застосовувати нові бланки з 05.01.18 р. І усе тому, що НБУ не закріпив у новому касовому Положенні норму, яка б дозволяла оформляти касові операції на старих бланках до повного їх використання.

Підсумок: на думку податківців, з 05.01.18 р. усі госпсуб’єкти зобов’язані застосовувати нові бланки касових документів, затверджені постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148. Використовувати інші бланки, не затверджені цією постановою, не можна.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.15

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі