Теми статей
Обрати теми

«БезРРОшна» роздрібна торгівля: нові вимоги

Децюра Сергій
Постанова КМУ від 18.12.17 р. № 984 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 р. № 1336»

Постановою, що коментується, Кабмін підкоригував перелік видів діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, при здійсненні яких розрахункові операції можна проводити без застосування РРО, але з використанням розрахункових книжок (РК) та Книги обліку розрахункових операцій (КОРО). Змін багато, тому звернемо увагу на найактуальніші.

Граничні обсяги операцій. Перше, що впадає в око, це збільшення граничного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування РРО є обов’язковим.

Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій збільшився:

1) на один суб’єкт господарювання з 200 до 500 тис. грн. при здійсненні таких видів діяльності:

• роздрібна торгівля через засоби пересувної торговельної мережі, що розташовані за межами стаціонарних приміщень;

• роздрібна торгівля на ринках, ярмарках (за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, палаток, павільйонів, приміщень контейнерного типу);

• роздрібна торгівля насінням у кіосках на території сіл та селищ міського типу;

• надання медичних послуг виїзними бригадами та медичне обслуговування вдома у замовника;

• приймання від населення та реалізація через бджільницькі торговельно-заготівельні пункти продуктів бджільництва, обладнання та інвентарю для пасічників тощо;

2) на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг) з 75 до 200 тис. грн. при здійсненні таких видів діяльності:

• роздрібна торгівля та громадське харчування на території села, що здійснюється підприємствами споживчої кооперації, а також сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва;

• роздрібна торгівля медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села.

Якщо у суб’єкта господарювання розмір розрахункових операцій за рік менший ніж вищенаведений, то торгувати можна без РРО, але з використанням РК і КОРО.

Також лишився незмінним перелік видів діяльності, при здійсненні яких розрахунки можна проводити без РРО, але з РК і КОРО, і не потрібно орієнтуватися на обсяги розрахункових операцій, проведених за рік.

Тобто, як і раніше, можна без будь-яких обмежень і РРО, але з РК і КОРО, надавати побутові послуги з ремонту та встановлення побутових машин і приладів, фотографування, ремонту квартир, прання білизни, хімічного чищення, ремонту взуття, швейних та трикотажних виробів, виробів текстильної та шкіряної галантереї фізособами-підприємцями (крім осіб, що обрали єдиний податок), які не використовують працю найманих осіб тощо.

Єдиноподатники. У постанові КМУ від 23.08.2000 р. № 1336 прямо вказано, що фізособи-підприємці — платники єдиного податку груп 2 та 3, які за рік отримали дохід у сумі більше 1 млн грн., обов’язково мають застосовувати РРО згідно з п. 296.10 ПКУ.

Виходить, що підприємці з річним доходом більше 1 млн грн. не зможуть скористатись нормами постанови КМУ від 23.08.2000 р. № 1336, навіть якщо вони «вписуються» в умови проведення розрахунків з використанням РК і КОРО.

Наприклад, якщо платник єдиного податку отримав дохід у розмір більше 1 млн грн., з якого:

• 300 тис. грн. — від здійсненні роздрібної торгівлі через засоби пересувної торговельної мережі (при граничному розмірі доходу 500 тис. грн.),

• а решту — у безготівковій формі,

він зобов’язаний використовувати РРО при здійсненні розрахункових операцій (роздрібної торгівлі). Тобто поділити види діяльності на «РРОшні» та «безРРОшні» не вдасться.

Підакцизні товари. Постановою, що коментується, вводиться ще одне вагоме уточнення. Проводити розрахункові операції з використанням РК і КОРО не можна при здійсненні роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

Постанова, що коментується, чинна з 20.12.17 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі