Теми статей
Обрати теми

Як повернути переплату з бюджету після зміни місця реєстрації

Децюра Сергій
Лист ГУ ДФС у Харківській обл. від 08.12.17 р. № 2890/ІПК/20-40-12-03-21

Підприємство у 2015 та 2016 роках помилково подало декларації з податку на нерухомість не за місцезнаходженням об’єктів оподаткування (п.п. 266.7.5 ПКУ), а за основним місцем реєстрації. Крім того, підприємство вже змінило місцезнаходження («переїхало» до іншого органу ДФСУ). Тому платник звернувся до контролерів із запитаннями: як у такому випадку правильно відзвітувати за 2015 та 2016 роки та чи зможе він повернути помилково сплачені ним суми податку?

У листі, що коментується, контролери порадили, як вийти з такої ситуації.

Вони вважають, що для того щоб «правильно» відзвітувати за 2015 та 2016 роки, потрібно просто подати звітні декларації за ці періоди до «правильного» органу ДФС. Звісно, при цьому доведеться сплатити штраф за порушення строку подання таких декларацій та заново сплатити податок.

Водночас підприємство може повернути з бюджету кошти, які були ним сплачені у 2015 та 2016 роках (п. 43.4 ПКУ).

Той факт, що підприємство не перебуває на обліку за місцем подання помилкових декларацій, контролери не вважають перешкодою. У листі, що коментується, податківці стверджують, що підприємству потрібно стати на облік за старим місцезнаходженням, як за неосновним місцем обліку. Річ у тому, що згідно з п. 43.6 ПКУ повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань платникам податків здійснюється з бюджету, у який такі кошти були зараховані. Щоб це зробити юрособі, слід подати до відповідного контролюючого органу заяву за ф. № 17-ОПП.

І тільки після цього юрособа зможе подати уточнюючі декларації за таким місцем обліку і заяву на повернення коштів (вона також подається до цього контролюючого органу).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі