Теми статей
Обрати теми

Штрафи за затримку реєстрації ПН в ЄРПН: уникнути неможливо?

Кравченко Дар’я
Лист ДФСУ від 29.12.17 р. № 3220/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Чи можливо уникнути штрафів за затримку реєстрації податкових накладних (ПН) в ЄРПН, якщо причиною такого зволікання стали «технічні» проблеми, наприклад скасування ключів ЕЦП?

У листі, що коментується, фіскали відповіли — ні. ПКУ не робить винятків для яких-небудь категорій платників податків. Тому розраховувати на поблажки від фіскалів не варто.

Зверніть увагу, що це не перший випадок, коли податківці не бачать підстав для відміни штрафів, встановлених п. 1201.1 ПКУ.

Нагадаємо: 31.12.17 р. і 01.01.18 р. платники ПДВ були позбавлені можливості реєструвати ПН в ЄРПН. Причиною стало проведення регламентних робіт автоматизованих систем ДФСУ (про що податківці попередили платників ПДВ ще 22.12.17 р. на своєму офіційному сайті*). Хоча такі «паузи» в роботі ЄРПН не передбачені ані ПКУ, ані Порядком ведення ЄРПН, затвердженим постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246.

* http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/ 320828.html.

У результаті, ті з платників ПДВ, хто не побачив цього повідомлення — не змогли своєчасно зареєструвати в ЄРПН ПН/РК, складені в першій половині грудня. Чи слід їх штрафувати?

На думку контролерів, слід. Адже технічні проблеми не підстава для того, щоб відміняти штрафи за затримку реєстрації ПН в ЄРПН (категорія 101.27 ЗІР ДФСУ).

Єдиною причиною для ухвалення такого рішення може бути настання обставин непереборної сили, засвідчене Торгово-промисловою палатою.

Зауважимо: у переліку форс-мажорних обставин, наведеному в п. 2 ст. 141 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.97 р. № 671/97-ВР, є така обставина, як «протиправні дії третіх осіб». Проте, щоб довести, що ця обставина мала місце (і, отже, відбитися від штрафів), мабуть, доведеться постаратися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі