Теми статей
Обрати теми

Дохід єдиноподатника в інвалюті: податківці продовжують фіскалити

Біляєва Олена
Лист ГУ ДФС у Сумській обл. від 22.12.17 р. № 3111/ІПК/18-28-12-04-20

Платники єдиного податку (ЄП) відображають дохід на дату надходження грошових коштів (у готівковій або безготівковій формі) (п. 292.6 ПКУ). Ну а оскільки розрахунки готівкою між резидентом і нерезидентами заборонені (ст. 7 Декрету № 15-93*), то розрахунки за експортним договором проводяться виключно безготівково. А дохід виникає на дату надходження безготівки на рахунок у банку.

* Декрет КМУ «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 19.02.93 р. № 15-93.

Але що вважати таким надходженням? Адже згідно з п.п. «а» п. 5.3 Інструкції № 492** кошти в інвалюті, перераховані нерезидентами за зовнішньоекономічними договорами, зараховують спочатку на розподільчий рахунок, а потім на поточний. При цьому кошти на розподільчому рахунку в бухобліку визнають активами та обліковують на субрахунку 316 «Спеціальні рахунки в іноземній валюті». З урахуванням цього, на перший погляд здається, що визнати дохід платник ЄП повинен вже на дату надходження коштів на розподільчий рахунок.

** Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.03 р. № 492.

Але податківці так не вважають. У листі, що коментується, вони наполягають: дохід за експортними операціями підлягає оподаткуванню на дату його надходження на поточний рахунок платника ЄП.

Обґрунтовують таку позицію контролери тим, що розподільчий рахунок не є рахунком клієнта. І це дійсно так, тому сперечатися тут з ними досить складно.

Суму доходу, вираженого в інвалюті, єдиноподатники визначають шляхом перерахунку в гривні за курсом НБУ на дату його отримання (п. 292.5 ПКУ). При цьому треба пам’ятати, що зараз установлений обов’язковий продаж 50 % валютної виручки***.

*** Постанова Правління НБУ «Про запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті та встановлення розміру обов’язкового продажу таких надходжень» від 13.12.17 р. № 129 (діє з 14.12.17 р. по 13.06.18 р.).

З урахуванням цього, доходом єдиноподатника-експортера є кошти, які надійшли:

• на поточний рахунок у гривнях після обов’язкового продажу валюти на МВРУ;

• на поточний рахунок в інвалюті за курсом НБУ на дату зарахування валюти.

Що стосується курсових різниць, то єдиноподатники-юрособи розраховувати їх, звичайно, зобов’язані. Розрахунок робиться за усіма монетарними статтями на дату балансу і на дату здійснення госпоперації (п. 8 П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів»).

Але чи є курсові різниці об’єктом обкладення ЄП?

Дивіться. Курсові різниці не є доходом, отриманим у грошовій формі. Ні в готівковій, ні в безготівковій формі цей «дохід» єдиноподатник не отримує, а саме цього вимагає п. 292.6 ПКУ, визначаючи дату отримання доходу. У п. 292.3 ПКУ, який містить перелік ЄП-оподатковуваних доходів у матеріальній і нематеріальній формах, дохід від курсових різниць також відсутній.

Тому, на наш погляд, курсові різниці не повинні враховуватися при визначенні об’єкта обкладення ЄП****.

**** Див. також статтю «Курсові різниці у платників єдиного податку: чи буде дохід» // «БТ», 2016, № 23.

Але податківці думають інакше! У листі, що коментується, і в підкатегорії 108.01.02 ЗІР ДФСУ вони заявляють про необхідність відображення додатних курсових різниць у складі доходів єдиноподатника-юрособи. Базується їх позиція на тому, що розрахунок курсових різниць передбачений нормами П(С)БО 21, а для юрособи ці норми обов’язкові до виконання.

А ось про те, що єдиноподатник повинен передусім враховувати норми ПКУ, фіскали забувають.

До речі, зменшити дохід у разі, коли в результаті розрахунку виникає від’ємна курсова різниця, податківці не дозволяють, посилаючись на те, що облік витрат єдиноподатник не веде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі