Теми статей
Обрати теми

Як стати ПДВ-квартальником: інструкція з переходу

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Для більшості платників ПДВ звітним періодом є місяць. Проте є й такі «щасливчики», які можуть розтягнути собі звітний період на цілий квартал. Хто вони і як можуть скористатися такою перевагою, нагадаємо в сьогоднішній статті.

Кому це можна?

Скажемо відразу: коло платників ПДВ, які можуть звітувати поквартально, дуже обмежене. Потрапити в ряди обраних можуть лише платники єдиного податку (ЄП) (п. 202.2 ПКУ і п. 2 розд. II Порядку № 21*).

* Порядок заповнення і надання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

На сьогодні до них належать:

1) юрособи і ФОП, які працюють в групі 3 із сплатою ЄП за ставкою 3 % від суми отриманого доходу;

2) сільгосппідприємства, що працюють на ЄП у групі 4.

Процедура переходу

Для того щоб платникові ЄП перейти на квартальний звітний період або продовжити застосовувати його у 2018 році, необхідно подати Заяву про вибір квартального податкового періоду (далі — Заява) разом з декларацією за результатами останнього податкового періоду календарного року (п. 3 розд. II Порядку № 21). Тому:

• «місячним» платникам ПДВ таку Заяву необхідно подати у складі ПДВ-декларації за грудень 2017 року. Тобто не пізніше за 22.01.18 р.;

• діючим квартальникам — у складі ПДВ-декларації за IV квартал 2017 року. Тобто до 09.02.18 р. включно.

Із сказаного можна зробити два висновки.

1. Якихось винятків для платників ПДВ, які минулого року отримали «квартальний статус», п. 3 розд. II Порядку № 21 не робить. Тому подавати Заяву доведеться усім:

• як бажаючим стати квартальниками уперше;

• так і тим із них, хто вже випробував себе в цій ролі.

2. Новозареєстровані платники ЄП не можуть протягом року перейти на квартальну ПДВ-звітність.

Увага! Якщо будучи «квартальним» платником, ви не подасте Заяву**, то з січня (першого звітного періоду наступного календарного року) ви зобов’язані будете перейти на місячний звітний період (п. 3 розд. II Порядку № 21).

** Його форму ви знайдете в Порядку № 21 (додаток 1).

До речі, про те, що у складі декларації ви подаєте Заяву, не забудьте поставити відповідну відмітку у кінці ПДВ-декларації.

Заповнити саму Заяву не складе труднощів. Окрім звичайних даних, характерних для ПДВ-звітності (найменування контролюючого органу, найменування самого заявника, його податкової адреси і т. д.), платникам ЄП необхідно вказати:

• групу ЄП (« або «), на якій ви працюєте;

• ставку ЄП, яку ви сплачуєте як платник ЄП.

Так, платникам ЄП групи 3 слід поставити «, платникам ЄП групи 4 — залишити поле незаповненим (див. виноску «3» до Заяви);

• період, з якого ви хочете перейти на квартальну звітність, — «з 1 січня 2018 року»;

• дату (квартал), з якої ви працюєте на ЄП;

• у кінці Заяви вносимо дату її подання.

От і все. Якщо якихось претензій з боку податківців до вашої Заяви не буде — квартальний податковий період для вас розпочнеться (а при продовженні — буде збережений) з I кварталу 2018 року. І проіснує (п. 3 розд. II Порядку № 21, категорія 101.22 ЗІР ДФСУ):

• або до кінця 2018 року (на 2019 рік знову доведеться подати таку Заяву);

• або до переходу на загальну систему оподаткування. У такому разі платник ПДВ зобов’язаний самостійно перейти на місячний податковий період починаючи з першого місяця переходу на сплату усіх податків і зборів. Про це необхідно поставити спеціальну відмітку в заключній частині першої «місячної» ПДВ-декларації (п. 4 розд. II Порядку № 21).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі