Теми статей
Обрати теми

Декларація про доходи при продажу нерухомості

Чи необхідно подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи фізособі, яка у 2017 році отримала дохід від продажу нерухомого майна, яке перебувало у власності понад 3 роки?

Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) нерухомого майна визначено ст. 172 ПКУ. Відповідно до п. 172.1 ПКУ не оподатковується дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад 3 роки, не оподатковується.

Якщо особа продає об’єкт нерухомості, на який не поширюється вищезгадане звільнення, то нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна (зареєстрованої відповідно до п. 172.3 ПКУ) та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору (п. 172.4 ПКУ).

Сума податку, яку слід сплатити в цьому випадку, визначається та самостійно сплачується до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу (п.п. «а» п. 172.5 ПКУ).

Отже, своєчасною сплатою податку на доходи фізосіб є сплата його до нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна.

У разі якщо за операцією купівлі-продажу одного з об’єктів нерухомого майна, зазначених у п. 172.1 ПКУ, виконуються умови, встановлені цим пунктом, дохід, отриманий фізособою від такого продажу, не оподатковується, тобто у фізособи не виникає обов’язку щодо сплати податку. А отже, подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у такому випадку не потрібно.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 103.24

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі