Теми статей
Обрати теми

За які автівки слід платити транспортний податок

Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 02.01.18 р. № 9/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Платниками транспортного податку є власники легкових автомобілів, які відповідають таким критеріям:

1) з року випуску автомобіля минуло не більше 5 років (включно);

2) середньоринкова вартість такого автомобіля перевищує 375 розмірів мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року. Така вартість визначається Мінекономрозвитку за методикою, затвердженою Кабміном, виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

Перелік автівок, які є об’єктом оподаткування, Мінекономрозвитку повинен щороку розміщувати на своєму офіційному веб-сайті до 1 лютого (п.п. 267.2.1 ПКУ).

Однак у минулому році Мінекономрозвитку не зумів своєчасно виконати покладений на нього обов’язок. Причина проста. Закон України від 21.12.16 р. № 1797-VIII*, яким було змінено механізм визначення середньоринкової вартості легковиків, був опублікований наприкінці 2016 року. Тому Кабмін не встиг оперативно оновити Методику визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, затверджену постановою від 18.02.16 р. № 66 (ср. ), а Мінекономрозвитку у відведений для нього час (до 01.02.17 р.) не зміг оновити Перелік автомобілів, які є об’єктами оподаткування.

* Див. Тему тижня «Податкова реформа — 2017. Частина I. Гарячі новини» // «БТ», 2017, № 1-2.

Тож на момент подання декларації з транспортного податку (20.02.17 р.) на сайті Мінекономрозвитку був розмішений застарілий перелік автомобілів, за які слід сплачувати транспортний податок.

Вищезгадану Методику привели у відповідність до вимог ПКУ лише у червні 2017 року (постанова КМУ від 21.06.17 р. № 428). Відповідно лише в червні з’явився новий перелік автомобілів, які є об’єктами для сплати транспортного податку у 2017 році.

Враховуючи це, у багатьох підприємств виникла ситуація, коли їх автомобілі після оновлення методики потрапили до Переліку об’єктів оподаткування транспортним податком. Хоча на момент подання декларації з транспортного податку на 2017 рік в аналогічному Переліку їх не було.

У податківців поцікавилися: чи потрібно таким суб’єктам господарювання сплачувати транспортний податок за 2017 рік?

У листі, що коментується, податківці наполягають: якщо на сайті Мінекономрозвитку після оновлення Переліку міститься інформація, яка відповідає показникам вашого автомобіля, то він є об’єктом оподаткування транспортним податком у 2017 році.

Зверніть увагу! Якщо на 2017 рік (до 20.02.17 р.) платник не подавав декларацію з транспортного податку, то йому доведеться сплатити штраф у розмірі 170 грн. за несвоєчасне її подання.

Якщо ж декларацію з транспортного податку на 2017 рік подали (були інші об’єкти оподаткування), то дізнавшись про «незадекларовану» автівку, потрібно подати уточнюючу декларацію і донарахувати податок. Звісно, при цьому потрібно було нарахувати і самоштраф у розмірі 3 % від донарахованого податку за періоди, строк сплати за які вже минув.

Звичайно, це не справедливо. Адже про те, що легковик є об’єктом оподаткування, суб’єкт господарювання міг довідатись тільки у червні 2017 року.

Ми вважаємо, що вини платника у таких «порушеннях» немає, тому від штрафів можна відбитися. А от від сплати самого податку за 2017 рік навряд чи вдасться.

Нагадаємо. Про те, що для суб’єкта господарювання оприлюднення Переліку автівок, за які слід сплатити транспортний податок, є сигналом, щоб перевірити, чи за всі автівки він сплатив податок, ми говорили у консультації «Середньоринкова вартість легкового автомобіля: оновлено Методику розрахунку» // «БТ», 2017, № 27-28.

Сподіваємось, що цього року Мінекономрозвитку вчасно оприлюднить Перелік автівок, які є об’єктами оподаткування транспортним податком, і ця неприємна ситуація не повториться. Про те, як розрахувати податок на 2018 рік, читайте у наступних номерах нашої газети.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі