Теми статей
Обрати теми

Якщо загальносистемник «розреєструвався» у 2017-му: знімаємо ЄСВ-питання

Ушакова Лілія
Лист ДФСУ від 08.12.17 р. № 2887/Г/99-99-13-02-03-14/ІПК

У листі, що коментується, податківці дійшли таких висновків:

• сума ЄСВ за місяць, на який припадає дата «розреєстрації», не може бути нижчою мінімального страхового внеску;

• пропорційний розрахунок бази нарахування ЄСВ для ФОП не передбачений.

Питання зі сплатою ЄСВ за останній звітний період особами, що пройшли державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, популярне цього року як ніколи. Річ у тому, що з 01.01.17 р. законодавець зобов’язав ФОП-загальносистемників сплачувати ЄСВ у тому числі і за безприбуткові (збиткові і «нульові») місяці. Причому сума ЄСВ за місяць не може бути нижчою мінімального страхового внеску (у 2017 році — 704 грн.)

Звісно, платити ЄСВ «за просто так» нікому не хотілося. Тому 2017 рік ознаменувався масовим зняттям «сплячих» підприємців з держреєстрації. І якщо із самою «розреєстрацією», зазвичай, питань не виникало, то ось у частині сплати ЄСВ за останній звітний період і власне подання звітності з ЄСВ було не все так однозначно.

У листі, що коментується, податківці вирішили розставити всі крапки над «і». Дивимося.

Підприємець, який подав документи на «розреєстрацію», втрачає свій підприємницький статус з дати внесення в Єдиний держреєстр запису про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності. Отже, останнім періодом, за який йому необхідно сплатити ЄСВ, буде період з дня, наступного за днем закінчення попереднього звітного періоду до дня держреєстрації припинення підприємницької діяльності.

Що стосується суми ЄСВ, то тут слід звернути увагу на два важливі моменти. Перший — Законом про ЄСВ не передбачений розрахунок бази нарахування ЄСВ пропорційно дням здійснення підприємницької діяльності в конкретному місяці звітного періоду. Проте — другий момент — тим же Законом (див. п. 2 ч. 1 ст. 7) визначено, що сума єдиного внеску за місяць не може бути нижчою розміру мінімального страхового внеску.

У результаті отримуємо: у загальному випадку місяць, на який припадає день «розреєстрації», належить до базового звітного періоду, за який сплачується ФОП ЄСВ «за себе». При цьому сума ЄСВ, яка сплачується за такий місяць загальносистемником, не може бути меншою розміру мінімального страхового внеску.

Наприклад, ФОП-загально-системник знявся з держреєстрації 3 січня 2017 року. Отже, останнім періодом, за який йому потрібно сплатити ЄСВ, буде січень 2017 року. Причому сума ЄСВ, яка має бути сплачена за такий період, не може бути нижчою 704,00 грн. Пропорційного розрахунку тут немає.

Ідемо далі.

Підприємець, що «розреєструвався», зобов’язаний подати сам за себе Звіт з ЄСВ за формою № Д5. На титульному аркуші цього Звіту проставте тип форми — «ліквідаційна». У реквізиті «Звіт за рік» укажіть рік, за який подаєте Звіт, а суми ЄСВ, які підлягають сплаті за місяці, що ввійшли до останнього підприємницького звітного періоду, ви проставите у відповідній таблиці Звіту за формою № Д5 (загальносистемники — у таблиці 1).

Докладно про заповнення Звіту за формою № Д5 читайте у наступному номері нашої газети.

Важливо! Подати ліквідаційний Звіт за формою № Д5 слід до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Отже, останній день надання такої звітності за 2017 рік — 9 лютого 2018 року. Ця дата буде також граничною для сплати ЄСВ «за себе».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі