Теми статей
Обрати теми

Декларація про доходи за 2017 рік: подаємо за «старими» правилами, але за новою формою

Біляєва Олена, податковий експерт
З 1 січня стартувала кампанія декларування доходів громадянами. Звітувати про доходи, отримані у 2017 році, треба за новою формою декларації, затвердженою наказом Мінфіну від 06.06.17 р. № 556. Хто і в які строки повинен подавати декларацію про доходи у 2018 році, а хто звільнений від цього обов’язку, ви дізнаєтеся прямо зараз. А про тонкощі її заповнення ми поговоримо трохи пізніше.

Обов’язкове подання декларації

Частенько громадян не хвилюють питання декларування доходів. Річ у тому, що більшість із нас отримує доходи від податкових агентів, а це «недекларований» випадок. Але в житті всяке трапляється: то спадок від прабабусі несподівано привалить, то подарунком тіточка ощасливить, то благодійна допомога приспіє. А це ситуації, які, як правило, супроводжуються поданням декларації. Давайте ж розберемося, коли подати декларацію — прямий обов’язок фізичної особи (див. табл. 1).

Таблиця 1. Випадки обов’язкового подання декларації про доходи за підсумками 2017 року

№ з/п

Ви зобов’язані подати річну декларацію про доходи, якщо:

1

будучи фізособою-підприємцем, працювали на загальній системі оподаткування (п. 177.5 ПКУ). Про тонкощі заповнення такої декларації читайте у наступному номері

Якщо протягом року ви перейшли на сплату єдиного податку, то задекларувати підприємницький дохід, отриманий на загальній системі, все одно необхідно

2

здійснювали незалежну професійну діяльність (п. 178.4 ПКУ)

3

отримали статус резидента України (п.п. 170.10.4 ПКУ)

4

отримували доходи (прибуток), які не підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) і військовим збором (далі — ВЗ) при нарахуванні або виплаті, але включаються в оподатковуваний дохід платника податку (п.п. 168.1.3 ПКУ), наприклад:

4.1

• благодійна допомога, отримана особами, перерахованими в п.п. 165.1.54 ПКУ, на відновлення втраченого майна і на інші потреби за переліком, визначеним постановою КМУ від 26.11.14 р. № 653, якщо її сума перевищила сукупно протягом 2017 року 1,6 млн грн. (п.п. «б» п.п. 170.7.8 ПКУ)

4.2

• благодійна допомога, отримана волонтерами відповідно до п.п. «б» п.п. 165.1.54 ПКУ, але використана не за цільовим призначенням (п.п. 170.7.8 ПКУ)

4.3

• не використана протягом 12 календарних місяців (24 календарних місяців — для допомоги на лікування), що йдуть за місяцем отримання, і не повернена благодійникові до закінчення цього строку грошова цільова благодійна допомога (її частина), за винятком благодійної допомоги у вигляді ендавменту (п.п. 170.7.5 ПКУ)

4.4

частина нецільової благодійної допомоги, яка перевищує неоподатковувану норму (у 2017 році — 2240 грн.) (п.п. 170.7.3 ПКУ)

4.5

прибуток від операцій з інвестиційними активами, за винятком випадків, вказаних у п.п. 170.2.8 ПКУ (п. 170.2 ПКУ)

4.6

• сума заборгованості за укладеним цивільно-правовим договором, що перевищила у 2017 році 800 грн., за якою сплив строк позовної давності (у загальному випадку це 3 роки), окрім сум податкової заборгованості, за якими сплив строк позовної давності згідно з розд. II ПКУ (п.п. 164.2.7 ПКУ)

4.7

• дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, в сумі, що перевищує у 2017 році 800 грн. (п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ)

Дохід підлягає декларуванню у разі, якщо кредитор повідомив фізособу-боржника (способом, вказаним у п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ) про анулювання (прощення) боргу і включив таку суму в Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ за підсумками звітного періоду, в якому був анульований (прощений) такий борг

4.8

• дохід від відчуження нерухомого майна за рішенням суду про зміну власника і перехід права власності на таке майно (п.п. «б» п. 172.5 ПКУ)

Такий дохід обкладається ПДФО за правилами, встановленими ст. 172 ПКУ для оподаткування доходу від продажу нерухомого майна.

4.9

• дохід від відчуження об’єкта рухомого майна за рішенням суду, третейського суду про зміну власника і перехід права власності на рухоме майно (п. 173.4 ПКУ)

Такий дохід обкладається ПДФО за правилами, встановленими ст. 173 ПКУ для оподаткування доходу від продажу рухомого майна.

5

у вас є непогашені суми недоплати з ПДФО та/або ВЗ у зв’язку з недостатністю суми доходу, нарахованої при звільненні, для їх утримання (пп. 169.2.4, 169.4.4, 170.9.1 ПКУ)

Недоплата з ПДФО може виникнути, зокрема:

внаслідок неправомірного застосування податкової соціальної пільги;

за підсумками перерахунку при звільненні;

у зв’язку з необхідністю утримати ПДФО і ВЗ з несвоєчасно повернених грошових коштів, отриманих на відрядження або під звіт.

6

отримували у 2017 році доходи не від податкових агентів (тобто від нерезидентів або фізичних осіб, які не зареєстровані в органах ДФСУ як самозайняті особи) (п.п. 168.2.1 ПКУ), зокрема:

6.1

• доходи у вигляді вартості успадкованого майна (грошові кошти, майно, майнові або немайнові права), які оподатковуються за ставкою, відмінною від нульової, або з яких не були сплачені ПДФО і ВЗ до нотаріального оформлення об’єктів спадку (п. 174.3 ПКУ)

6.2

• доходи у вигляді подарунків (у тому числі в результаті укладення договору дарування), які оподатковуються за ставкою, відмінною від нульової, або з яких не були сплачені ПДФО і ВЗ до нотаріального оформлення договору дарування (п.п. 165.1.39, п. 174.6 ПКУ)

За підсумками 2017 року декларуванню підлягають отримані не від членів сім’ї першого ступеня спорідненості негрошові подарунки, вартість яких у розрахунку на місяць перевищила 800 грн.; подарунки у вигляді грошових коштів у будь-якій сумі

6.3

• доходи від продажу об’єктів рухомого майна без участі податкових агентів (п.п. 168.2.1 ПКУ), крім випадків, коли угода завірялася нотаріально і ПДФО + ВЗ сплачені до нотаріального оформлення

6.4

• доходи від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм), якщо орендар — звичайна фізична особа (п.п. «а» п.п. 170.1.5 ПКУ)

6.5

• дохід від надання в оренду (суборенду) рухомого майна, якщо орендар — звичайна фізична особа (п.п. 164.2.2 ПКУ)

6.6

• доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції і власної продукції тваринництва в обсягах, оподатковуваних ПДФО (п.п. 165.1.24 ПКУ)

7

отримували іноземні доходи (пп. 168.2.1, 170.11.1 ПКУ)

Це будь-які доходи, отримані резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України. Сюди входять (п.п. 14.1.55 ПКУ): відсотки, дивіденди, роялті і будь-які інші види пасивних доходів; спадок, подарунки, виграші, призи; доходи від виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими і трудовими договорами; доходи від надання резидентам в оренду (користування) майна, розташованого за межами України; доходи від продажу майна, розташованого за межами України; дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів і т. п.; інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України або на територіях, не підконтрольних митним органам

8

кошти або майно (нематеріальні активи), отримані як хабар, викрадені або знайдені як скарб, який не був зданий державі згідно із законом (п.п. 164.2.12 ПКУ)

Зазначимо, що зобов’язані подати декларацію про доходи і фізичні особи — резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання (п. 179.3 ПКУ). Проте у такому разі декларацію подають за три останні звітні періоди (за наявності невиконаного обов’язку з подання) і за звітний період поточного року (з початку поточного року до терміну, на який припадає день подання такої декларації) (п. 2 Порядку отримання довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку — резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку, затвердженого постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1243).

Отже, з основними випадками, коли подання декларації — це обов’язок платника податків, ми розібралися. Тепер поговоримо про щасливчиків, які хоча і отримували у 2017 році доходи, але декларувати їх не повинні.

Свобода… від подання декларації!

Так, випадки, коли можна обійтися без декларування, є. Стаття 179 ПКУ встановлює дві категорії громадян, які мають право не подавати декларацію про доходи за підсумками 2017 року:

1) платники податків, які незалежно від виду і суми отриманих ними доходів звільняються від обов’язку подання декларації (п. 179.4 ПКУ):

а) малолітні (неповнолітні) або недієздатні особи, які знаходяться на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець 2017 року. За необхідності за них заповнюють і подають декларацію, а також сплачують ПДФО і ВЗ батьки, усиновлювачі, опікуни, піклувальники;

б) особи, які перебувають під арештом або є затриманими або засудженими до позбавлення волі, перебувають в полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

в) перебувають у розшуку станом на кінець 2017 року;

г) перебували на строковій військовій службі станом на кінець 2017 року;

2) платники податків, чий обов’язок з подання декларації про доходи вважається виконаним. Згідно з п. 179.2 ПКУ до них належать особи, які отримували доходи:

а) що не підлягають оподаткуванню, від податкових агентів;

б) виключно від податкових агентів незалежно від виду і розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, окрім випадків, прямо передбачених розд. IV ПКУ (див. вище табл. 1 з переліком доходів, що підлягають обов’язковому декларуванню);

в) у вигляді об’єктів спадку, оподатковуваних за нульовою ставкою ПДФО (зокрема, від родичів першого і другого ступеня спорідення) та/або з яких сплачені ПДФО і ВЗ до нотаріального оформлення об’єктів спадщини;

г) від операцій продажу (обміну) майна, дарування, за якими при нотаріальному посвідченні договорів були сплачені ПДФО і ВЗ.

Крім того, не треба подавати декларацію, якщо у 2017 році ви отримали дохід (див. категорію 103.24 ЗІР ДФСУ):

• від продажу не частіше одного разу протягом звітного року нерухомого майна, визначеного п. 172.1 ПКУ, яке перебувало у власності платника податків більше 3 років;

• від продажу не частіше одного разу на рік рухомого майна у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) (п. 173.2 ПКУ).

Знайшли себе в списках щасливчиків? Поздоровляємо, вам про декларування доходів можна не думати. Але! Можливо, ви потрапите в категорію «добровольців»? Про це далі.

Подання декларації «за моїм хотінням»

За добровільним поданням декларації, як правило, стоїть повернення сум ПДФО. А тому «добровольців» не доводиться умовляти декларувати доходи. Отже, ви маєте право подати річну декларацію, якщо бажаєте:

1) скористатися правом на податкову знижку;

2) повернути надмірно сплачені протягом звітного року ПДФО і ВЗ. Така ситуація могла виникнути, наприклад, при невиконанні нотаріальної дії з посвідчення договору купівлі-продажу, міни об’єкта нерухомості, за яким сплачений податок, за наявності документів, що підтверджують таку сплату (п. 172.6 ПКУ).

Далі розглянемо, в які строки платники податків декларують доходи.

Дорога декларація… до строку подання

Декларація в усіх одна. А ось строки її подання відрізняються. Уважно вивчіть контрольні дати, щоб не запізнитися. Для наочності представимо їх у табл. 2.

Таблиця 2. Строки подання декларації про доходи у 2018 році

Платники податків

Граничний строк подання декларації про доходи

Підстава

Обов’язкове подання декларації про доходи

Фізичні особи — підприємці

09.02.18 р.

П.п. 49.18.5, п. 177.5 ПКУ

Особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність

30.04.18 р.

П.п. 49.18.4, п. 178.4 ПКУ

Фізичні особи, що виїжджають за кордон на постійне місце проживання

Не пізніше 60 календарних днів, що передують від’їзду

П. 179.3 ПКУ

Особи, що декларують іноземні доходи(1)

30.04.18 р.

Пп. 49.18.4 і 170.11.1 ПКУ

Звичайні фізичні особи

30.04.18 р.

П.п. 49.18.4, ст. 179 ПКУ

Добровільне подання декларації про доходи

Фізичні особи з метою отримання податкової знижки

31.12.18 р.(2)

П.п. 166.4.3 ПКУ

Фізичні особи з метою повернення надмірно сплаченого у 2017 році ПДФО

30.04.18 р.

П.п. 49.18.4, ст. 179 ПКУ

(1) Платник податків може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, якщо між країною отримання доходів і Україною укладений договір про уникнення подвійного оподаткування (п.п. 170.11.2 ПКУ). Для цього знадобляться документи, що підтверджують суму отриманого за кордоном доходу і суму сплаченого з нього податку, оформлені відповідно до ст. 13 ПКУ. Якщо ці документи відсутні, платник податків зобов’язаний подати в орган ДФСУ заяву про перенесення строку подання декларації про доходи до 31 грудня 2018 року. Інформацію про міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування можна дізнатися у своїй податковій.

(2) Такий термін вказаний для фізичних осіб, які подають декларацію добровільно. Якщо скористатися правом на податкову знижку бажає фізична особа, яка згідно з ПКУ зобов’язана подавати декларацію про доходи, то для неї діють загальні граничні строки.

Способи подання декларації

Декларацію про доходи подавайте в контролюючий орган за своєю податковою адресою (місцем проживання).

Подати декларацію ви можете одним із способів, які пропонує п. 49.3 ПКУ:

• подати її особисто або через уповноважену на це особу;

• відіслати поштою з повідомленням про вручення і описом вкладення. Зробіть це не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку її подання (п. 49.5 ПКУ);

• направити в електронній формі з дотриманням умови про реєстрацію електронного підпису, наприклад через «Електронний кабінет» (детальніше про це ви можете прочитати у статті «Електронний кабінет: новий дизайн чи тотальне перетворення»). Зробити це треба не пізніше закінчення останньої години дня, в який спливає граничний строк подання. При цьому роздруковані оригінали декларації на паперових носіях подавати не треба.

Декларації — час, податку — година

Подали декларацію і самостійно визначили в ній суму податкового зобов’язання? Сплатити податок до бюджету треба:

• підприємцям — не пізніше 19.02.18 р.;

• «звичайним» фізичним особам — до 1 серпня року, що йде за звітним (абз. 1 п. 179.7 ПКУ). Тобто граничний строк сплати ПДФО і ВЗ, задекларованих за підсумками 2017 року, — 31.07.18 р.

Якщо сума податкових зобов’язань донарахована податківцями (після перевірки достовірності даних, зазначених у декларації про доходи), то чекати 1 серпня не треба. Податок сплачують на підставі повідомлення-рішення, отриманого від органу ДФСУ, протягом 10 календарних днів, що йдуть за днем отримання податкового повідомлення-рішення (п. 57.3, абз. 2 п. 179.7 ПКУ).

Податкові зобов’язання, у тому числі донараховані контролерами, фізичні особи сплачують через:

• установи банків;

• поштові відділення;

• каси сільських (селищних) рад або рад об’єднаних територіальних громад за квитанцією про приймання податків і зборів — у випадку якщо фізичні особи проживають у сільській (селищній) місцевості.

А ось повернути з бюджету суму ПДФО, надмірно утриманого (сплаченого) у 2017 році, вам повинні протягом 60 календарних днів після отримання від вас декларації про доходи (п. 179.8 ПКУ). Ці суми можуть бути на ваш вибір або зараховані на ваш банківський рахунок, або надіслані поштовим переказом за адресою, вказаною в декларації.

Висновки

  • У загальному випадку декларацію про доходи за 2017 рік треба подати в податковий орган за місцем прописки не пізніше 30.04.18 р.
  • Сплатити суми ПДФО і ВЗ, вказані в декларації, слід не пізніше 31.07.18 р.
  • Задекларувати доходи у разі реалізації права на податкову знижку можна до кінця поточного року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі