Теми статей
Обрати теми

Бюджетне відшкодування за передоплатою: чи можливо?

Кравченко Дар’я
Лист ДФСУ від 05.01.18 р. № 74/6/99-99-12-02-01-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці відповіли на запитання — чи можна заявити до бюджетного відшкодування (БВ) суму від’ємного ПДВ, сформованого за рахунок передоплати.

Контролери заявляють твердо — так, якщо за передоплатою за товари/послуги у платника ПДВ виникає право на податковий кредит (ПК), перевищення такого ПК над ПДВ-зобов’язаннями надає йому право претендувати на БВ.

Що ж, усе правильно. Адже в основу розрахунку суми БВ покладений єдиний принцип — проведення грошових розрахунків з постачальниками, а якщо постачальник — нерезидент, то з бюджетом. Отже, якщо ПК сплачений — його можна заявити до БВ (див. лист ДФСУ від 01.06.17 р. № 430/6/99-99-12-02-01-15/ІПК і від 05.12.17 р. № 2848/6/99-99-12-02-01-15/ІПК).

Але! Просто так віддавати «передоплатний» ПДВ у вигляді БВ контролери не хочуть. Вони висувають додаткову умову до ПК, сформованого за перерахованим авансом, — це завершеність операції. Тобто заявити до БВ «авансовий» ПК покупець може тільки після отримання товарів/послуг від постачальників.

При цьому придбання товарів повинне підтверджуватися фактом отримання таких товарів. А якщо у платника ПДВ ще немає товару, він взагалі втрачає право на ПК за операцією (!). Адже, на думку податківців, перерахування передоплати за товари без факту отримання таких товарів не відповідає поняттю «придбання». У своїх висновках контролери посилаються на п. 198.3 ПКУ.

Але, стривайте! Таких вимог до формування ПК у ПКУ просто немає. Більше того, згідно з п. 198.3 ПКУ покупець має право формувати ПК не лише за фактом отримання товарів від постачальника, але ще й при перерахуванні йому авансу. Головне, щоб у такого покупця була на руках правильно заповнена і зареєстрована в ЄРПН податкова накладна (п. 198.6 ПКУ).

Тож як не крути, а такі вимоги фіскалів вважаємо незаконними.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі