Теми статей
Обрати теми

Розрахунок коригування на одночасну зміну кількості та ціни

Кравченко Дар’я
У кінці грудня 2017 року платник ПДВ отримав передоплату за товар. Він склав і зареєстрував в ЄРПН податкову накладну (ПН). Проте на момент постачання (у січні 2018 року) ціна на цей товар зросла. Покупець погодився на постачання меншої кількості товару. Як у такому разі заповнити розрахунок коригування (відбувається одночасна зміна і ціни, і кількості товару)?

Передусім не забувайте: домовленість між постачальником і покупцем про зміну ціни товару, що постачається, має бути зафіксована або в договорі, або в додатковій угоді до нього.

Після цього можна переходити до оформлення розрахунку коригування (РК). Але попереджаємо! Сам собою факт погодження нової ціни на непоставлений товар не є господарською операцією (не впливає на розмір активів/пасивів учасників угоди). Адже сума отриманого авансу не змінилася. Тому в цій ситуації на дату підписання додаткової угоди не треба складати РК. Краще дочекатися, поки здійсниться господарська операція . Тобто можна скласти РК на дату тієї події, яка відбудеться раніше:

• або на дату отримання доплати;

• або на дату відвантаження товару.

Зверніть увагу! Якщо номенклатура товарів, що постачаються, не міняється, то треба скласти один РК (лист ГУ ДФС у Харківській обл. від 05.01.18 р. № 52/ІПК/20-40-12-01-11).

Щодо його заповнення, то тут можна скористатися рекомендаціями податківців з категорії 101.15 ЗІР ДФСУ. Хоча на сьогодні ця консультація переведена до складу недіючих (у зв’язку з уточненням редакції відповіді), висновки, зроблені в ній, усе ще актуальні.

При заповненні табличної частини РК на одночасну зміну ціни і кількості товару:

• у гр. 1 вкажіть номер рядка ПН, який слід відкоригувати;

• у гр. 2 — причину коригування «Зміна кількості і вартості»;

• у гр. 3 — номенклатуру товару, кількість і вартість якого коригуються;

• у гр. 7 — значення зі знаком «-»/ «+», на яке зменшується/збільшується кількість товару;

• у гр. 8 — ціну товару, вказану в гр. 7 ПН;

• у гр. 9 — значення зі знаком «-»/«+», на яке зменшується/збільшується ціна товару;

• у гр. 10 — нову кількість товару (кількість, указана в гр. 6 ПН, треба зменшити/збільшити на значення гр. 7 цього РК).

Інші графи заповните в звичайному порядку.

Приклад. Постачальник отримав передоплату від покупця в рахунок постачання 300 шт. товару А за ціною 180 грн./шт. (у тому числі ПДВ — 30 грн.). Ціна товару без ПДВ склала 150 грн./шт. Пізніше сторони переглянули умови договору, внаслідок чого ціна була збільшена до 216 грн./шт. (у тому числі ПДВ — 36 грн.). Відповідно, нова ціна товару без ПДВ склала 180 грн./шт.

Спочатку розрахуємо нову кількість сплаченого товару за новою ціною:

300 шт. х 180 грн. : 216 грн. = 250 шт.

Далі постачальник, складаючи РК:

• у гр. 7 показує, наскільки зменшилася кількість товару, що постачається, тобто «мінус» 50 шт. (250 - 300);

• у гр. 8 — «стару» ціну з гр. 7 ПН (150 грн.);

• у гр. 9 відображає різницю в ціні товару (без ПДВ). Тобто 30 грн. (180 - 150), а в гр. 10 — фактичну кількість поставлених товарів (250 шт.).

Таким чином, за рахунок зменшення кількості товару база ПДВ-обкладення зменшилася на 7500 грн. (-50 шт. х 150 грн.), а за рахунок збільшення ціни вона збільшилася на 7500 грн. (30 грн. х 250 шт.). У результаті РК вийшов «нульовим» (див. рисунок). Його реєструє в ЄРПН постачальник (п. 192.1 ПКУ).

img 1
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі