Теми статей
Обрати теми

Штрафи за помилки в коді УКТ ЗЕД у ПН діють!

Кравченко Дар’я
Складаючи податкову накладну (ПН), постачальник припустився помилки в коді товару згідно УКТ ЗЕД. При цьому на прохання покупця виправити помилку — відповів відмовою. Що робити у такому разі покупцеві?

Помилка в коді УКТ ЗЕД (обов’язковому реквізиті ПН) завдає клопоту більше покупцеві, ніж продавцеві. Адже на розмір ПДВ-зобов’язань останнього вона не впливає. У той же час неправильний код УКТ ЗЕД (або ж його відсутність) заважає ідентифікувати здійснену операцію (п. 201.10 ПКУ). Тому сформувати податковий кредит (ПК) на підставі ПН з такою помилкою покупець не може.

Виправити ситуацію може тільки постачальник, склавши до «зіпсованої» ПН розрахунок коригування. Проте іноді продавці відмовляються від виправлення допущеної помилки.

Змусити постачальника виправити помилку в коді УКТ ЗЕД покупець може, подавши разом з ПДВ-декларацією заяву із скаргою на такого продавця (додаток Д8). Для цього у нього є 365 календарних днів, що йдуть за граничним строком подання ПДВ-декларації за звітний період, в якому допущені помилки в ПН.

Звичайно, сама собою скарга не надасть покупцеві права на ПК, але може змусити продавця скласти довгожданий РК (п. 201.10 ПКУ).

Важливо! Минулого року, отримавши скаргу від покупця, податківці могли тільки прийти на перевірку до порушника. А ось оштрафувати його за неточності в коді УКТ ЗЕД вони не могли. Пункт 351 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ звільняв продавця від штрафних санкцій за будь-які помилки, допущені ним у коді товару за УКТ ЗЕД та/або коді послуг з ГКПУ.

Увага! З 01.01.18 р. ця заборона вже не діє. Тобто за відмову виправити неточності в коді УКТ ЗЕД продавцеві доведеться заплатити штраф: спочатку 170 грн., а потім, можливо, і від 10 до 100 % суми ПДВ, зазначеної в ПН (п. 1201.3 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі