Теми статей
Обрати теми

Відповідальність за помилки в касових документах

Біляєва Олена
Чи притягуються до адмінвідповідальності посадові особи госпсуб’єкта за порушення правил ведення касових документів (виправлення, помилкові записи, відсутність обов’язкових реквізитів)?

Стаття 16315 КпАП передбачає відповідальність за порушення порядку ведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі:

перевищення граничних сум розрахунків готівкою;

• незабезпечення можливості розрахунків електронними платіжними засобами.

Ці порушення чреваті для ФОП і посадових осіб юрособи накладенням адмінштрафу в розмірі від 1700 до 3400 грн. (за повторне протягом року порушення — від 8500 до 17000 грн.).

Норм, що карають за порушення правил ведення касових документів, у КпАП немає. Але незважаючи на це, ми радимо підходити до оформлення касових документів дуже серйозно.

Податківці мають право перевірити, як ви дотримуєтеся порядку ведення касової книги та оформлення операцій щодо приймання і видачі готівки з каси, ведення відповідних касових документів (п.п. 1 п. 58 розд. VI Положення № 148). І якщо контролери виявлять невідповідність касових ордерів установленій формі, наявність у них помилок або виправлень, то дуже велика вірогідність, що вони визнають такі документи недійсними. Чим це загрожує?

Якщо недійсним визнаний прибутковий касовий ордер, то можна отримати штраф у 5-кратному розмірі за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне оприбуткування) готівки в касі за ст. 1 Указу № 436*.

* Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Наслідком недійсності видаткового касового ордера може стати додавання суми готівки, виданої за цим ордером, до залишку готівки в касі. І якщо виявиться, що ліміт каси перевищений, податківці можуть застосувати штраф у 2-кратному розмірі понадлімітної готівки за тим же Указом № 436.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі