Теми статей
Обрати теми

Погашаємо податковий борг за рахунок від’ємного значення ПДВ

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 05.06.18 р. № 2466/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Якщо у підприємства — платника ПДВ в декларації з ПДВ є від’ємне значення і при цьому висить податковий борг, то виникає запитання: чи можна його зарахувати у погашення таких боргів?

На це запитання податківці відповіли у листі, що коментується.

Вони наголошують, що провести таке зарахування можна. Це прямо дозволяє п. 200.4 ПКУ, в якому зазначено: при від’ємному значенні ПДВ така сума, зокрема, враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого) в частині, що не перевищує суму реєстраційного ліміту на момент отримання контролюючим органом податкової декларації з ПДВ.

При цьому щоб провести таке зарахування, платнику податків потрібно (п.п. 4 п. 5 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21):

• при зарахуванні від’ємного значення у зменшення суми податкового боргу з ПДВ — просто зазначити у ряд. 20.1 ПДВ-декларації суму від’ємного значення в межах реєстраційного ліміту, яку він хоче направити на погашення такого боргу;

• при зарахуванні у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до Держбюджету, — суму від’ємного значення в межах реєстраційного ліміту відобразити у ряд. 20.2.2 декларації.

Пам’ятайте, що при цьому відразу зменшиться сума реєстраційного ліміту.

До відома! Погашати податковий борг і податкові зобов’язання з інших податків можна лише від’ємним значенням з ПДВ. Коштами, що знаходяться на електронному ПДВ-рахунку, погасити борг напряму не вдасться. Щоб вони стали у пригоді, спочатку вам слід їх поверну на свій поточний рахунок (подати додаток Д4).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі