Теми статей
Обрати теми

Закон про ТОВ*: перше роз’яснення Мін’юсту

Амброзяк Наталя, юрист
Лист Мін’юсту від 07.06.18 р. № 6623/8.4.3/32-18

* Закон України від 06.02.18 р. № 2275-VIII.

Роз’яснюючи порядок реєстрації юросіб після набрання чинності Законом про ТОВ, Мін’юст зробив декілька важливих висновків.

Висновок 1. У статутах ТОВ і ТДВ** обов’язково мають бути: повне і скорочене (за наявності) найменування; органи управління, їх компетенція, порядок прийняття ними рішень; порядок вступу до товариства і виходу з нього.

** Товариства з додатковою відповідальністю.

Проблема тут у тому, що, прибравши положення про «обмежені» і «додаткові» товариства із ЦКУ, законодавці не виключили такі норми з ГКУ. Наприклад, у ст. 82 ГКУ досі залишилися положення, що встановлюють «обов’язкові» відомості, які необхідно внести до статуту ТОВ. І цей перелік набагато ширший, ніж «обов’язковий мінімум» із Закону про ТОВ.

Ось деякі держреєстратори і намагаються висувати вимоги до статутів, передбачені не лише Законом про ТОВ, але й ст. 82 ГКУ.

Так от, Мін’юст звернув увагу на те, що ТОВ і ТДВ при визначенні змісту свого статуту повинні керуватися в першу чергу ч. 5 ст. 11 Закону про ТОВ. Тому положення ГКУ не обов’язкові для статутів ТОВ і ТДВ. Але ці товариства за бажання можуть включити до статутних документів інші відомості, що не суперечать Закону про ТОВ.

Відповідно, у статуті можуть з’явитися і положення, зазначені у ГКУ.

Висновок 2. Заявник, який подає «реєстраційний пакет» особисто, для підтвердження особи може пред’явити один із документів, зазначених у ч. 1 ст. 13 «демографічного» Закону № 5492.***

*** Закон України від 20.11.12 р. № 5492-VI.

Для чого таке уточнення?

Річ у тому, що в попередній редакції ч. 2 ст. 14 «реєстраційного» Закону № 755**** був свій перелік документів, що посвідчують особу. Зокрема, заявник міг пред’явити свій паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України, або паспортний документ іноземця, або посвідчення особи без громадянства, або посвідку на постійне або тимчасове проживання. Але Законом про ТОВ ці положення законодавці виключили із Закону № 755.

**** Закон України від 15.05.03 р. № 755-IV.

До речі, ч. 1 ст. 13 Закону № 5492 містить більш різноманітний перелік документів, що посвідчують особу. Наприклад, серед останніх водійські права і закордонний паспорт.

Висновок 3. Держреєстратор повинен видати (направити поштою з описом вкладення) виписку з ЄДР: товариству; особам, зазначеним в ЄДР як учасники ТОВ (ТДВ) до і після проведення реєстраційної дії.

У самому роз’ясненні Мін’юст, судячи з усього, «натякає» держреєстраторам, що виписку з ЄДР треба розсилати поштою не просто з описом вкладення, а цінним листом («з оголошеною цінністю»). Доходимо такого висновку виходячи з посилань на пп. 19 і 2 Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою КМУ від 05.03.09 р. № 270. Ці положення визначають порядок відправлення цінних листів.

Ну а якщо держреєстраторові відомі адреси електронної пошти осіб — одержувачів виписки, то він повинен у день проведення реєстраційної дії додатково направити виписку на ці «електронні» адреси.

Зверніть увагу: не «замість».

Висновок 4. Внесення змін до відомостей про розмір статутного капіталу (СК), розміри часток у СК або склад учасників ТОВ (ТДВ) проводиться в порядку черговості надходження «реєстраційних» документів.

Зрозуміло, держреєстратор не може одночасно проводити декілька реєстраційних дій. А зміни з приводу розміру СК, часток або складу учасників ТОВ (ТДВ) — це однозначно різні дії. Щонайменше тому, що у більшості випадків тут будуть різні заявники.

Тому мін’юстівці звернули увагу суб’єктів держреєстрації на те, що реєстраційні дії виконуються в порядку надходження документів. А ось відповідь на запитання про суми адміністративного збору з роз’яснення можна угледіти тут хіба що «між рядками».

Наприклад, один з учасників продав частину частки третій особі. У цьому випадку до держреєстратора повинні звернутися:

• заявник-покупець, сплативши при цьому адміністративний збір (0,3 ПМПО***** — 530 грн. у 2018 році) + адмінзбір збільшиться на 0,01 ПМПО (17,62 грн.), оскільки у зв’язку з цією реєстраційною дією держреєстратор розсилатиме виписку з ЄДР (див. вище);

***** Прожитковий мінімум для працездатних осіб.

• заявник — представник ТОВ (оскільки змінюється ще і співвідношення часток у СК, отже, щонайменше треба внести зміни до ЄДР із цього приводу), також сплативши адмінзбір (0,3 ПМПО — 530 грн. у 2018 році). Тут збір теж збільшиться на 0,01 ПМПО (17,62 грн.), оскільки держреєстратор знову розсилатиме виписку з ЄДР, але вже із зазначенням нового співвідношення часток.

І виходить, що спочатку держреєстратор проведе дію за заявою покупця, а потім — за заявою представника ТОВ. А оскільки заявники тут будуть різні, то адмінзбір доведеться сплатити як би двічі (один раз платить покупець, другий — ТОВ).

Висновок 5. При збільшенні СК ТОВ або ТДВ за рахунок додаткових внесків рішенням загальних зборів про визначення розміру СК і розміру часток учасників може бути одне з рішень, зазначених у ч. 9 ст. 18 Закону про ТОВ.

Мін’юст звернув увагу на цей нюанс, оскільки деякі держреєстратори читають положення Закону № 755 буквально. Адже серед документів у ч. 5 ст. 17 цього Закону зазначено лише рішення загальних зборів про визначення розміру СК і розміру часток учасників. У свою чергу, ч. 9 ст. 18 Закону про ТОВ за результатами збільшення СК за рахунок додаткових внесків установлює наступний перелік можливих рішень:

1) про затвердження результатів внесення додаткових внесків учасниками та/або третіми особами;

2) про затвердження розмірів часток учасників і їх номінальної вартості з урахуванням фактично внесених ними додаткових внесків;

3) про затвердження збільшеного розміру СК товариства.

Водночас рішення загальних зборів учасників про залучення додаткових внесків і договір про внесення додаткового внеску подавати суб’єктові держреєстрації, судячи з усього, не потрібно. Як зазначив Мін’юст, на цьому етапі підприємство лише планує збільшення СК. І такі плани, у свою чергу, не тягнуть за собою держреєстрації змін у відомості про юрособу в ЄДР. Загалом лист, що коментується, знімає кілька спірних питань. Однак таких іще сотні!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі