Теми статей
Обрати теми

Хотіли уникнути збитків і… «нарвалися» на виправлення помилок

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство у 2016 році не відобразило частину витрат у бухгалтерському і, як наслідок, у податковоприбутковому обліку, аби не показувати збитки. Як можна у 2018 році відобразити ці витрати, не застосовуючи механізму виправлення помилок?

На жаль, у такій ситуації нічого, крім виправлення помилок за минулі періоди, зробити неможливо. Іншим шляхом повернути недовідображені витрати ані до бухгалтерського, ані до податковоприбуткового обліку не вийде.

Коротко нагадаємо правила виправлення помилок в бухгалтерському і в податковоприбутковому обліку.

Бухоблік. У бухгалтерському обліку порядок виправлення помилок регламентується П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах».

У нашому випадку йдеться про помилку минулих років, виявлену у звітному періоді, яка вплинула на фінансовий результат. Для того, аби виправити такі помилки, П(С)БО 6 приписує відкоригувати сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року. Якщо у вас замість нього непокритий збиток — коригувати доведеться його (див. лист Мінфіну від 23.02.10 р. № 31-34000-20-10/3939).

Тобто якщо ви не довідобразили витрати, виправлення помилки буде відображатися в бухобліку проводкою: Дт 44 — Кт 20, 22, 26, 28, 63, 68 (залежно від того, які саме витрати не було відображено у 2016 році). Зрозуміло, такі витрати повинні бути підтверджені належним чином складеними первинними документами, а власне, бухгалтерську операцію з виправлення помилки слід посвідчувати спеціальною бухгалтерською довідкою.

Після того як помилку виправлено, потрібно заново скласти фінансову звітність за 2016 рік (з урахуванням виправлених помилок). Цього вимагає п. 5 П(С)БО 6. Причому в нашому випадку виправлення помилки «потягне» не лише фінансову звітність за 2016 рік, а й деякі показники звітності за 2017 рік.

Податок на прибуток. У податковоприбутковому обліку потрібно здійснити виправлення помилок згідно з п. 50.1 ПКУ. «Самоштраф» у нашому випадку платити не потрібно, адже внаслідок допущених помилок не відбулося заниження суми податкових зобов’язань. Навпаки — такі зобов’язання було завищено (внаслідок недовідображення витрат).

Виправляти помилки у «прибутковій» декларації можна двома способами — через самостійну (уточнюючу) декларацію і в складі поточної (звітної) декларації.

У випадку коли підприємство обирає перший варіант, воно повинно фактично заново переписати декларацію з податку на прибуток за період, який уточнюється. У ній слід зазначити всі показники, які підлягають декларуванню, і зробити це правильно — так, як декларацію мало би бути заповнено з самого початку. Подавати уточнюючу декларацію можна в будь-який час — залежно від того, як швидко ви хочете виправити помилку.

У разі обрання другого варіанта підприємство відображає увесь «механізм» виправлення помилок у спеціальному додатку ВП, а підсумковий результат виправлення помилки переносить до звітної декларації, із якою такий додаток ВП подається. Він подається разом із декларацією з податку на прибуток за період, у якому виправлено помилки. Тож для оперативного самовиправлення цей варіант не завжди підходить.

Ну і незалежно від обраного варіанта виправлення помилок разом із «виправляючою» декларацією потрібно повторно подати фіскалам фінансову звітність за період, що виправляється*. Адже фінансова звітність наразі є додатком до декларації і в обов’язковому порядку переподається у випадку виправлення помилок (виходячи з приписів пп. 46.2 і 48.3 ПКУ). Та й фіскали хочуть обов’язково бачити вашу виправлену фінансову звітність (див. консультацію із підкатегорії 102.23.02 ЗІР ДФСУ).

* Якщо виправляєтеся у поточній декларації — виправлену фінзвітність слід подавати як доповнення до декларації (згідно з п. 46.4 ПКУ).

Докладно про виправлення помилок читайте у статтях «Помилки в бухгалтерському обліку» // «БТ», 2018, № 14 та «Помилки в декларації з податку на прибуток» // «БТ», 2018, № 14.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі