Теми статей
Обрати теми

Збитки & дивіденди

Амброзяк Наталя, юрист
Підкажіть, чи можна за наявності збитків виплачувати дивіденди?

Відповідаючи на це запитання, потрібно пам’ятати, що джерелом дивідендів є прибуток. Відповідно, за загальним правилом, немає прибутку — немає і дивідендів за збитковий період.

Проте здійснити такі виплати все ж можна. Тільки обов’язково потрібно врахувати декілька нюансів.

1. Тут ми розглядаємо ситуацію, коли рішення загальних зборів учасників (акціонерів) про розподіл прибутку і виплату дивідендів уже прийняте. Упевнені, що період для виплати ви обрали правильно. Але про всяк випадок нагадаємо, що на сьогодні підприємство може обирати період виплати дивідендів самостійно.

Звісно, з будь-якого правила є винятки. Наприклад, акціонерні товариства (АТ) повинні виплачувати дивіденди за рік.

Крім того, стосовно ТОВ зробимо одну ремарку. Особливо це важливо для тих товариств, у яких загальні збори після 17.06.18 р. (дати набрання чинності Законом про ТОВ*) приймали рішення про виплату дивідендів за період, не кратний кварталу.

* Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.18 р. № 2275-VIII.

Річ у тім, що ч. 3 ст. 26 Закону про ТОВ передбачає мінімальний період — квартал (якщо в статуті не закріплене інше).

Відповідно, або у вашому статуті прямо зазначений інший період здійснення виплат (відмінний від кварталу; наприклад, місяць), або з 17.06.18 р. ви зможете виплачувати дивіденди тільки за період, кратний кварталу (квартал, рік тощо).

2. За рахунок чого виплачувати дивіденди?

ТОВ. Оскільки поточний рік виявився «неврожайним», то дивідендні виплати можна здійснювати за рахунок нерозподіленого прибутку попередніх років. Але в такому разі дивіденди будуть не за збитковий, а за «старий» прибутковий період.

Проблем не повинно виникнути й у разі, коли ви виплачували дивіденди щомісячно або щокварталу (був прибуток), а, скажімо, у третьому кварталі у вас «грянули» збитки. Звісно, якщо правила вибору періоду для виплати дотримані.

Та й з авансовими внесками тут усе нормально. Уточнюючих декларацій подавати вам не потрібно.

За підсумками кварталів, у яких підприємство було прибутковим, воно цілком законно нараховувало і виплачувало дивіденди.

Та обставина, що ТОВ за підсумками року отримало збитки, свідчить лише про одне: товариство зможе за рахунок авансового внеску (якщо він був сплачений) зменшити податок на прибуток за наступні роки, а не за поточний (утім, тут усе залежатиме від значення об’єкта оподаткування, яке може бути зовсім не від’ємним через застосування різниць). Повернути його як переплату не вийде, оскільки пряма заборона на такі дії передбачена абзацом шостим п.п. 57.11.2 ПКУ.

АТ. Тут трохи складніше. Усе залежить від того, яким акціонерам виплачуватимуться дивіденди.

Якщо йдеться про власників привілейованих акцій, то дивіденди їм потрібно виплатити за будь-якої ситуації. Чи є прибуток, чи немає прибутку — усе одно. Для таких випадків в АТ має бути створений резервний капітал (абзац п’ятий ч. 2 ст. 30 Закону про АТ**).

** Закон України «Про акціонерні товариства» від 17.09.08 р. № 514-VI.

Відповідно, збитки для «привілейованих» акціонерів, за загальним правилом, не проблема. А це означає, що дивіденди треба виплатити власникам таких акцій і за збитковий період у тому числі.

Якщо ж ми говоримо про власників простих акцій, то, у принципі, збитки і тут не повинні завадити. Проте у разі, якщо одночасно:

а) дивіденди вже були виплачені «привілейованим» акціонерам (п. 2 ч. 2 ст. 31 Закону про АТ);

б) є нерозподілений прибуток за попередні роки (ч. 2 ст. 30 Закону про АТ). Але знову ж таки це будуть дивіденди за «старий» прибутковий період.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі