Теми статей
Обрати теми

Мінфін актуалізував Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку

Шпакович Микола, головний редактор журналу «Оплата праці»
Наказ Мінфіну від 20.06.18 р. № 565 «Про внесення змін до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку»

Мінфін вніс зміни до головного підзаконного акта, який регулює порядок складання первинних документів та відображення їх у бухобліку підприємств, — Положення № 88*

* Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом МФУ від 24.05.95 р. № 88.

Головна «новація» — у п. 2.4 Положення № 88, який містить перелік обов’язкових реквізитів первинного документа. У ньому з’явилася ліберальна норма про те, що неістотні недоліки в документах, які містять відомості про господарську операцію, не є підставою для невизнання господарської операції. Але при цьому мають виконуватись певні умови: такі недоліки не перешкоджають можливості ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, та містять відомості** про дату складання документа, назву підприємства, від імені якого складено документ, зміст та обсяг господарської операції тощо.

** Тут, очевидно, йдеться про те, що первинний документ, хоча й містить недоліки, але має чітко вказувати на дату проведення операції, її суть та учасників.

Нагадаємо, що аналогічні норми ще з початку 2018 року є у ч. 2. ст. 9 Закону про бухоблік. Отже, цими змінами Мінфін, по суті, привів Положення № 88 у відповідність до чинної редакції Закону про бухоблік.

Крім того, у пп. 2.13, 5.5, 6.7 та 6.8 Положення № 88 термін «особу, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства» замінено на «особу, яка забезпечує ведення бухгалтерського обліку підприємства». Ці правки теж пов’язані зі «новорічними» змінами у Законі про бухоблік.

Наказ, що коментується, набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі