Теми статей
Обрати теми

Особливості проведення перевірок Фондом соціального страхування

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Лист ФСС від 12.03.18 р. № 6-29-794

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування (ФСС) відповів на кілька запитань про порядок проведення перевірок.

Перенесення строків проведення планової перевірки Інструкцією про порядок проведення перевірок страхувальників <…>, затвердженою постановою ФСС з ТВП від 22.12.10 р. № 29 (далі — Інструкція № 29), не передбачено.

Водночас якщо страхувальник не може прийняти перевіряючих з об’єктивних причин (хвороба, відпустка, відрядження керівника або уповноважених осіб, відповідальних за використання коштів Фонду), він може надіслати лист до органу Фонду з проханням перенести строк перевірки.

Від себе додамо: починаючи з 1 березня 2018 року усі перевірки ФСС, окрім позапланових, були призупинені (http://www.fse.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/955812). Тому (поки що) питання планових перевірок і перенесення їх строків не повинні вас цікавити. Чого не скажеш про позапланові. Їх Фонд проводить без завчасного попередження роботодавця. Підставою для «візиту» ФСС можуть стати (п. 3.6 Інструкції № 29):

• виявлені невідповідності даних, зазначених роботодавцем у звітах за формою Ф4-ФСС з ТВП і заявах-розрахунках;

• неподання звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП у встановлені строки тощо.

Стосовно недопуску перевіряючих Фонд відзначив таке: згідно з п. 3.5 Інструкції № 29, якщо страхувальник відмовляється від проведення планової або позапланової перевірки, посадовими особами органу Фонду складається акт про відмову від допуску до перевірки в довільній формі. Цей акт вручається уповноваженій особі підприємства під розписку або направляється рекомендованим листом.

Після цього Фонд має право призупинити виплати допомоги за рахунок коштів ФСС роботодавцеві.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі