Теми статей
Обрати теми

Продаж земельної ділянки для будівництва гаражів

Чи підлягає оподаткуванню ПДФО дохід фізособи-резидента від продажу приватизованої земельної ділянки з цільовим призначенням для будівництва індивідуальних гаражів, що перебуває у її власності менше трьох років?

Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна встановлено ст. 172 ПКУ.

У п. 172.1 ПКУ зазначено, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України від 25.10.01 р. № 2768-III (далі — ЗКУ), залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад 3 роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад 3 роки не поширюється на майно, отримане платником у спадщину.

Розміри безоплатної передачі земельних ділянок громадянам із земель державної або комунальної власності для будівництва індивідуальних гаражів встановлені п.п. «д» п. 1 ст. 121 ЗКУ — не більше 0,01 га.

Разом з тим дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ПКУ, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 ПКУ, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 %, визначеною п. 167.2 ПКУ (п. 172.2 2 ПКУ).

Враховуючи вищевикладене, дохід, отриманий платником податку фізособою-резидентом від продажу земельної ділянки з цільовим призначенням для будівництва індивідуальних гаражів, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 ЗКУ, яка перебуває у власності фізособи менше 3 років, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 %.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 103.21

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі