Теми статей
Обрати теми

Чи може уповноважена особа подавати податкову звітність в електронному вигляді

Чи має право платник податків призначити уповноважену особу (аудиторську фірму тощо), яка отримала сертифікат ЕЦП, і делегувати їй право підпису з метою подання звітності в електронному вигляді та яким чином про це повідомити контролюючий орган?

Згідно зі ст. 19 ПКУ платник податків може вести справи, пов’язані зі сплатою податків, особисто або через свого представника.

Тобто податкова декларація може бути підписана, зокрема, керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, відповідальною за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до контролюючого органу (п. 48.5 ПКУ).

При цьому достатнім підтвердженням достовірності такого документа є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі в паперовій формі або наявність в електронному документі ЕЦП платника податків.

Про надання права підпису електронних документів іншим особам, яким делеговано право підпису, платник повинен повідомити контролюючий орган (п. 11 розд. III Порядку № 557). Для цього він направляє повідомлення в електронному вигляді за формою згідно з додатком 2 до Порядку № 557*.

* Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 06.06.17 р. № 557.

На таке повідомлення першими накладають ЕЦП усіх осіб, включених до такого документа, у порядку черговості їх внесення до повідомлення, після них — ЕЦП для підпису Заяви про приєднання до Договору (керівника) і останньою — електронну печатку (за наявності).

Дія Договору і пов’язаних з ним повідомлень припиняється за ініціативою підписанта Заяви про приєднання до Договору (керівника).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 135.03

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі