Теми статей
Обрати теми

Не подали додаток у складі ПДВ-декларації: як виправити помилку

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Подаючи ПДВ-декларацію за березень 2018 року, платник ПДВ забув включити до неї один з ПДВ-додатків. Щоб виправити помилку, якої припустився, він вирішив подати уточнюючий розрахунок разом з таким додатком. Як заповнити забутий додаток і який у нього має бути статус (новий звітний чи уточнюючий)?

Дійсно, якщо платник ПДВ самостійно виявляє помилки в раніше поданій ним ПДВ-декларації, він повинен подати уточнюючний розрахунок (УР) до такої ПДВ-декларації (п. 2 розд. I і п. 1 розд. IV Порядку № 21*).

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

До того ж разом з таким УР платник ПДВ повинен подати ще й ПДВ-додатки (з виправленими даними), якщо помилки припустилися:

• у рядках ПДВ-декларації, до яких подають ПДВ-додатки (але тільки ті ПДВ- додатки, які містять інформацію про уточнювані показники, — п. 8 розд. VI Порядку № 21);

• у самому ПДВ-додатку.

Такий же алгоритм виправлення (подати УР разом з ПДВ-додатком) можна використати й для додавання в ПДВ-декларацію «забутого» ПДВ-додатка.

Заповнюємо УР. Це зробити дуже легко. Наприклад, у шапці УР достатньо зазначити:

• звітний період, в якому ви подаєте УР;

• звітний період, який ви уточнюєте;

• поставити відмітку, якщо ПДВ-звітність такого періоду ви вже коригували;

• дані про платника ПДВ.

З табличною частиною ще простіше. Оскільки допущений промах не вплинув на підсумкові показники ПДВ-декларації, то дані в УР вносимо так:

• до гр. 4 і 5 переносимо усі показники ПДВ-декларації, додаток до якої ви забули подати. Якщо якісь рядки в декларації не були заповнені, в УР їх також залишаємо порожніми (лист МГУ ДФС — ЦО з обслуговування великих платників від 25.11.15 р. № 25909/10/28-10-06-11; категорія 101.24 ЗІР ДФСУ);

• до гр. 6 даних не буде.

Заповнюємо ПДВ-додаток. Попри те, що шапка ПДВ-додатків схожа з шапкою УР, у неї є невелика відмінність — у ній треба поставити відмітку «Х» в одному з полів:

поле 011 «Звітний»;

поле 012 «Звітний новий»;

поле 013 «Уточнюючий».

Яке поле обрати для ПДВ-додатка, який ще не потрапив до ПДВ-декларації? Чи буде він звітним, звітним новим або уточнюючим?

Скажемо відразу, при виправленні помилок, пов’язаних з додатками до ПДВ-декларації, платник ПДВ повинен подати саме «уточнюючий» ПДВ-додаток. Про це прямо говорять контролери в роз’ясненнях, розміщених у категоріях 101.23 і 101.24 ЗІР ДФСУ.

Посудіть самі, ПДВ-додатки подаються або у складі ПДВ-декларації, або разом з УР. Перша може бути або звітною, або звітною новою.

Нагадаємо: ПДВ-декларація з відміткою «Звітна нова» подається у разі, якщо після подання звітної ПДВ-декларації платник ПДВ подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання ПДВ-декларації за такий же звітний період (категорія 101.17 ЗІР ДФСУ).

Тому й ПДВ-додатки, які подаються у складі ПДВ-декларації, можуть бути лише з відміткою «Звітний» або «Звітний новий».

До речі, такий висновок підтверджує і роз’яснення податківців, розміщене наразі в категорії 101.24 ЗІР ДФСУ, але таке, що вже втратило силу. Проте ним досі можна користуватися, оскільки Порядок № 21 не змінив положення, що стосуються заповнення шапки в ПДВ-звітності.

А ось УР може бути тільки уточнюючим. Тому й ПДВ-додатки, що подаються в складі УР, можуть бути лише з відміткою «Уточнюючий».

Йдемо далі. У полі 02 «Звітний (податковий) період» зазначте період, в якому ви подаєте уточнюючий ПДВ-додаток.

У полі 03 «Звітний (податковий) період, за який виправляються помилки» — період, в якому припустилися помилки.

Після цього заповніть ПДВ-додаток у звичайному порядку і подайте його разом з УР до контролюючого органу. От і все.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі