Теми статей
Обрати теми

Отримує один, платить інший: на кого виписувати податкову накладну

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Лист ДФСУ від 01.06.18 р. № 2417/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці розповіли, як визначити особу, на яку постачальник повинен скласти податкову накладну (ПН), якщо товар отримує одне підприємство, а оплачує його — інше. Адже, погодьтеся, не в усіх операціях можна однозначно сказати, хто є покупцем (наприклад, в операціях з відступлення права вимоги, переведення боргу тощо).

Передусім, контролери нагадали, що господарські відносини, які виникають у процесі здійснення господарської діяльності між суб’єктами господарювання, регулюються ГКУ. Із норм цього документа і треба виходити при визначенні покупця для цілей оформлення ПН.

Так, ст. 67 ГКУ встановлено, що відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на підставі договорів.

Відповідно заповнювати ПН треба на ту особу, з якою у постачальника укладений договір і яка за цим договором є покупцем товарів/послуг. Договір — це головний орієнтир для продавця.

Крім того, на думку контролерів, допомогти у виборі сторони, на яку треба виписати ПН, може п. 44.1 ПКУ. Абзац перший зазначеної норми зобов’язує платників податків вести облік доходів, витрат і інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачене законодавством.

Таким чином, на дату виникнення податкових зобов’язань (відвантаження товарів або отримання оплати) постачальник зобов’язаний скласти ПН на особу, якій здійснюватиметься постачання товарів/послуг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі