Теми статей
Обрати теми

На якій групі єдиного податку ФОП може надати послуги з купівлі-продажу нерухомості

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 31.05.18 р. № 2396/К/99-99-13-01-02-14/ІПК

У листі, що коментується, податківці відповіли на запитання платника щодо застосування спрощеної системи оподаткування фізиною особою — підприємцем (ФОП), який надає посередницькі послуги з купівлі-продажу нерухомого майна.

Контролери переконані, що надавати такі послуги мають змогу лише ФОП, які працюють у групі 3 платників єдиного податку.

Відразу скажемо: податківці праві. Річ у тому, що в інших групах єдиного податку займатися таким видом діяльності ФОП не вдасться через вимоги до суб’єктів господарювання, які можуть їх обрати.

Посудіть самі:

1) обравши групу 1, ФОП може здійснювати виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадити діяльність з надання побутових послуг населенню. Посередницькі послуги з продажу нерухомості до переліку побутових послуг не входять (п. 291.7 ПКУ), а тому на цій групі єдиного податку їх надавати не вдасться;

2) обравши групу 2, ФОП може здійснювати діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства. Водночас їм прямо заборонено надавати посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

Залишається тільки група 3. Про те, що посередницькі послуги, які заборонені для групи 2, можуть надавати ФОП, які обрали групу 3, прямо вказано в абзаці четвертому п.п. 2 п. 291.4 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі