Теми статей
Обрати теми

Земельний податок: настала черга фізосіб!

Децюра Сергій, податковий експерт
Незабаром фізособи, які є власниками земельних ділянок, отримають від податківців «листи щастя» з розрахованими на 2018 рік сумами земельного податку. Щоб вам було легше перевірити, чи правильно контролери нарахували суму податкового зобов’язання, сьогодні нагадаємо основні правила сплати земельного податку фізособами.

Платники податку

Платником плати за землю із числа фізичних осіб (громадян) є (п.п. 269.1.1 ПКУ):

• власники земельних ділянок;

• власники земельних часток (паїв);

• власники нежитлових приміщень (їх частин) у багатоквартирних житлових будинках;

• землекористувачі.

Зверніть увагу! Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати за землю. Причому орендна плата розраховується на підставі договору оренди, укладеного з органами місцевого самоврядування. Тому про цей вид плати за землю ми говорити не будемо. Далі йтиметься саме про нарахування земельного податку.

До відома! Платниками земельного податку є власники землі. Тому часто виникає запитання: якщо право власності на землю ще не оформлене на фізособу, чи є вона платником цього податку?

Податківці (категорія 112.01 ЗІР ДФСУ) вважають, що навіть фізособи, які поки не оформили (не зареєстрували) право власності на землю, але які вже набули це право відповідно до рішення органів виконавчої влади або місцевого самоврядування чи відповідно до цивільно-правових угод є платниками земельного податку.

Тобто фіскали переконані, що коли фізособа придбала жилий будинок (будівлю або споруду), то до оформлення права власності на землю вона отримує право (власності чи користування) на земділянку, на якій знаходиться цей об’єкт (ст. 377 ЦКУ). А отже, така особа має сплачувати плату за землю починаючи з моменту набуття права власності на об’єкт нерухомості. При цьому, на думку контролерів, дані для розрахунку податку фізособа має брати із Державного земельного кадастру.

Висновки податківців дійсно логічні. Хоча, на жаль, фактично їх рекомендаціями важко скористатись. Річ у тому, що плату за землю фізособі нараховують самі податківці на підставі даних Держземкадастру (див нижче). А якщо дані про те, що фізособа набула право власності на земділянку, не внесені до Держземкадастру, то контролери мусять нараховувати податок попередньому власнику.

До відома! В Україні суб’єктами права власності можуть бути тільки фізособи та юрособи. Фізособи-підприємці до когорти власників землі не належать. Водночас було таке, коли право власноті на землю оформляли і на фізособу-підприємця. Якщо так сталося, то в цьому випадку платником податку буде не фізоособа, а фізособа-підприємець, і стягуватися з них податок буде за правилами, прописаними для юридичних осіб. Тобто самостійно розраховувати його у декларації і сплачувати у місячні строки.

Декілька слів скажемо також про фізосіб — власників нежитлових приміщень у багатоквартирних житлових будинках. Відповідно до п. 287.8 ПКУ вони є платниками земельного податку. І сплачувати податок мають до бюджету за площі під нежитловими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Водночас відповідно до ч. 1 ст. 377 ЦКУ до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земділянку, на якій вони розміщені.

З цього випливає, що фізособа, яка володіє нежитловим приміщенням у багатоквартирному будинку, не є власником землі під ним. Нею володіє або користується ОСББ чи інша організація, яка здійснює управлінням таким будинком. А тому можна говорити, що власник нежитлового приміщення не повинен сплачувати земельний податок у цьому випадку.

По-перше, це порушує загальні принципи сплати земельного податку (платником є землевласник або землекористувач).

По-друге, відбувається подвійне стягнення плати за землю з однієї площі (із управителя будинком (ОСББ) та власника нежитлових приміщень).

Але оскільки вимога про те, що сплачувати земельний податок у цьому випадку прямо прописано у ПКУ, то від цього нікуди не подінешся.

Хоча малоймовірно, що фізособам, які володіють нежитловою нерухомістю у багатоповерховому житловому будинку, доведеться сплачувати земельний податок. Річ у тому, що податок їм нараховують податківці на підставі даних Держземкадастру (див. нижче). Фізособа, яка володіє нерухомістю у багатоповерховому житловому будинку, не отримує право власності на землю під ним. А отже, у Держземкадастрі не буде інформації про те, що фізособа володіє землею. Відсутність такої інформації зводить до мінімуму шанси податківців нарахувати податок таким фізособам.

Пільги щодо земельного податку

Загальні пільги. Навіть якщо ви потрапили до числа платників земельного податку, то це не означає, що ви обов’язково будете його сплачувати. Річ у тому, що багатьом фізособам надані пільги із сплати цього податку. Детально про ці пільги — у таблиці нижче.

Фізособи, які звільнені від сплати земельного податку

Категорія фізосіб, які звільнені від сплати земельного податку

Яка площа звільняється

Звичайні фізособи

інваліди І і ІІ групи

Одна земельна ділянка за кожним видом використання у межах граничних норм (ст. 281. ПКУ):

• для ведення особистого селянського господарства − у розмірі не більш як 2 га;

• для будівництва та обслуговування житлового будинку, госпбудівель і споруд (присадибна ділянка): у селах — не більш як 0,25 га, у селищах — не більш як 0,15 га, у містах — не більш як 0,10 га;

• для індивідуального дачного будівництва — не більш як 0,10 га;

• для будівництва індивідуальних гаражів — не більш як 0,01 га;

• для ведення садівництва — не більш як 0,12 га.

Увага! До переліку видів земельних ділянок, щодо яких фізичні особи мають право на пільги зі сплати земельного податку, не включено земділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв). Тобто фізичні особи, визначені у п. 281.1 ПКУ, за земельні паї сплачують земельний податок на загальних підставах. На цьому наголошують фіскали у категорії 112.04 ЗІР ДФСУ

громадяни, які виховують 3 і більше дітей віком до 18 років

пенсіонери (за віком)(1)

ветерани війни та особи, на яких поширюється Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII (далі — Закон № 3551)(2)

особи, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС

ФОПплатники ЄП (незалежно від групи, на якій перебувають) за умови, що земля використовується у їх госпдіяльності (п.п. 4 п. 297.1 ПКУ)

Всі землі, які ФОП-єдиноподатник використовує у своїй госпдіяльності, у тому числі передані в оренду разом із будівлями, спорудами або їх частинами. Це підтверджують і податківці (УПК № 1050)

Фізособа-громадян і ФОП, які передали в оренду свою земділянку платнику ЄП 4 групи

Всі земельні ділянки, які передані в оренду платнику ЄП групи 4 (категорія 112.04 ЗІР ДФСУ)

(1) Пільгу отримують тільки пенсіонери за віком. Якщо фізоособа вийшла на пенсію не за віком (за вислугу років, по інвалідності, тощо), то вона скористатися цією пільгою не зможе. Але тільки доти, доки не досягне пенсійного віку. Тільки-но пенсійний вік досягнуто, фізоособа отримує право на пільгу із земподатку. На цьому наголошують і податківці у категорії 112.04 ЗІР ДФСУ.

(2) Щоб фізичні особи, які брали участь в антитерористичній операції (в операції Об’єднаних сил), отримали звільнення від сплати земельного податку, вони повинні визнаватися ветеранами війни відповідно до Закону № 3551. Тобто вони повинні мати посвідчення особи, видане відповідно до Закону № 3551. На цьому наголошують і податківці у категорії 112.04 ЗІР ДФСУ.

Звертаємо увагу! З 2018 року зазнали змін правила звільнення від сплати земельного податку, що надаються звичайним фізособам, перелік яких наведено в п. 281.1 ПКУ (перша позиція у таблиці).

Раніше пільга поширювалася лише на одну (!) земділянку за кожним видом використання в межах норм. Тепер же кількість земділянок значення не має, головне, щоб їх сумарна площа не перевищувала граничні межі.

Наприклад, якщо фізособа має дві земділянки для ведення особистого селянського господарства і загальна площа двох земділянок не перевищує 2 га, то фізособа звільняється від сплати земельного податку за обидві ділянки. До цього вони мали змогу отримати звільнення лише щодо однієї із таких земділянок.

Якщо сумарна площа земділянок, що належать фізособі, буде перевищувати граничні межі, то податок доведеться сплатити лише за площу, яка перевищує граничні межі.

Якщо ви потрапили до числа осіб, які мають право на пільги із земельного податку, то, на думку контролерів (див. категорії 112.05 та 112.04 ЗІР ДФСУ), щоб ними скористатися, вам слід подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земділянки документи, що посвідчують право на пільгу.

До таких документів податківці відносять:

• заяву довільної форми про надання пільги;

• документи, що посвідчують право такої особи на пільгу: паспорт, посвідчення особи з інвалідністю першої або другої групи, пенсійне посвідчення (за віком), посвідчення батьків багатодітної сім’ї (які виховують 3 і більше дітей віком до 18 років), посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення особи, на яку поширюється дія Закону № 3551, посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» (1 — 3 категорія).

При цьому чи потрібно щороку подавати такі документи чи тільки при першому отриманні права на пільгу, у жодному нормативно-правовому акті не вказано.

Податківці раніше (див. консультацію у категорії 112.04 ЗІР ДФСУ, скасована з 01.01.18 р.) вимагали щороку подавати таку заяву і документи про право на пільгу. При цьому вони говорили, що це слід зробити до 1 травня відповідно року.

На наш погляд, подавати такі документи до 1 травня необхідно тільки тоді, коли у фізсособи є у власності декілька земділянок, на які поширюється дія пільги. І щоб вибрати, на яку саме із земділянок поширюється пільга, слід подати заяву до 1 травня.

Якщо у вас одна земділянка і ви пільговик, то таку заяву, на нашу думку, слід подати тільки при набутті прав на пільгу. Водночас, як бачимо, податківці можуть мати з цього приводу свою думку, тому щоб у вас не виникло проблем, краще її подати до 1 травня. Хоча це і не обов’язково.

Увага! Якщо ви маєте у власності декілька земділянок одного виду використання, то можете самостійно обрати земділянки, на які буде поширюватися дія пільги.

У цьому випадку вам потрібно подавати заяву щороку до 1 травня поточного року до податківців за місцезнаходженням земділянки з письмовою заявою в довільній формі про самостійне обрання/зміну земділянки для застосування пільги.

До відома! Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло право на пільгу. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право (п.п. 284.2 ПКУ).

Місцеві пільги. Органи місцевого самоврядування мають право встановлювати додаткові пільги щодо земельного податку на своїй території (п. 284.1 ПКУ). Щоб дізнатися про те, чи встановлено у вашому населеному пункті такі додаткові пільги, фізособі слід знайти відповідне рішення органу місцевого самоврядування.

Майте на увазі! Якщо ви передаєте в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, то втрачаєте право на пільгу за такі земділянки та земділянки під такими будівлями (їх частинами) (п. 284.3 ПКУ, категорія 112.04 ЗІР ДФСУ).

Тимчасові пільги. Також звільнення від сплати земельного податку отримують фізособи-громадяни, які володіють або користуються (у тому числі на умовах оренди) (п. 38.7 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ):

• земділянками незалежно від їх виду, які розташовані на тимчасово окупованій території;

• земділянками (крім земель сільгосппризначення), що розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення.

Таке тимчасове звільнення діє з 14.04.14 р. по 31 грудня року, в якому завершено проведення антитерористичної операції (АТО). На сьогодні АТО переформатовано в операцію Об’єднаних сил (ООС). Тому податківці можуть сказати, що це свідчить про завершення АТО. Ми ж вважаємо (консультація «АТО «завершена». Що з АТО-правилами?» // «БТ», 2018, № 24), що перейменування АТО в ООС не припиняє дію таких пільг. Але як би там не було, у 2018 році пільгу із земельного податку фізособи-громадяни, які володіють або користуються вищезгаданими землями, цього року отримають. Як буде в наступному році — покаже час.

Фізособам, які не потрапили до числа «пільговиків» або втратили право на пільги (здали землю в оренду), доведеться сплатити земельний податок за загальними правилами.

Алгоритм розрахунку

Фізособам земельний податок нараховують податківці.

За загальним правилом суму податку вони доводять фізособі шляхом надсилання за місцем її реєстрації (податкової адреси або адреси проживання) податкового повідомлення-рішення (ППР). Такі документи платники мають отримати до 1 липня поточного року (п. 286.5 ПКУ).

Якщо податківці не надіслали платникові відповідне ППР, то й сплачувати нічого. Водночас з 01.01.18 р. у ПКУ з’явилася норма (п. 287.10 ПКУ), в якій чітко прописано, що контролери можуть нарахувати податкове зобов’язання із цього податку за податкові (звітні) періоди (роки) у межах строків давності, визначених п. 102.1 ПКУ, тобто протягом 1095 днів. Тому якщо вам не надійшло ППР про нарахування податку, то доки не мине 3 роки від граничної дати направлення таких повідомлень за певний рік, радіти не варто.

Звертаємо увагу! У такому ППР нараховують податок за ті земділянки, які належали платнику податку з початку року, або ті, які він продав чи придбав до 1 липня (якщо податківці до дати направлення ППР отримали інформацію про перехід права власності на земділянку).

Якщо ж фізособа придбала або продала земділянку після 1 липня поточного року, то контролюючий орган надсилає (вручає) попередньому власнику нове ППР. Попереднє ППР вважається скасованим (відкликаним).

У ППР податківці розраховують податок за таким принципом:

• для земель, НГО яких проведена, як добуток площі земельної ділянки (у га), проіндексованої станом на початок року грошової оцінки (у грн.) та ставки (у %);

• для земель, НГО яких не проведена, як добуток площі (у кв. м або га) та ставки (у грн. за 1 кв. м або га). При цьому ставка податку визначається спираючись на НГО одиниці площі ріллі по області.

Отже, щоб перевірити правильність нарахування податківцями земельного податку, вам потрібно знати:

1) площу земельної ділянки. Таку інформацію берете із правовстановлюючих документів на землю чи довідки (витягу) про розмір НГО земділянки;

2) розмір НГО одиниці площі вашої земельної ділянки. Дізнатися його можна із довідки (витягу) про розмір НГО земділянки. Такі довідки можна отримати або в місцевому органі Державного агентства земельних ресурсів України, або через електронний сервіс Державного земельного кадастру (http://e-gоv.dzk.gоv.ua/);

3) ставки земельного податку. Ставки земельного податку, що діють у вашому регіоні, шукайте у рішеннях органів місцевого самоврядування. Їх встановлюють органи місцевого самоврядування, орієнтуючись на граничні межі, передбачені у ПКУ.

Маючи такі дані і здійснивши нехитрі арифметичні дії, ви можете розрахувати податок для своєї земділянки.

Наприклад, у фізособи, яка не має права на пільгу щодо земельного податку, є у власності земділянка площею 2 га, НГО якої складає 400 тис. грн. Ставка податку на 2018 рік установлена у розмірі 0,2 % від НГО землі.

Щоб розрахувати суму податку, треба визначити НГО 1 га такої земділянки. Цей показник складе 200 тис. грн. (400 тис. грн. : 2 га).

Отже, у цьому випадку податківці мають нарахувати земельний податок у сумі 800 грн. (200000 грн. х 2 га х 0,2 % : 100 %).

Детально правила нарахування земельного податку шукайте у консультації «Земельний податок: настав час звітувати на 2018 рік» // «БТ», 2018, № 5.

Визначену у ППР суму ви маєте сплатити протягом 60 днів із дня вручення ППР через установи банків чи поштові відділення (пп. 57.5 та 287.5 ПКУ).

Якщо ви проживаєте у сільській (селищній) місцевості, то такі суми можна сплатити через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про приймання податкових платежів, форма якої затверджена наказом Мінфіну від 17.08.15 р. № 714 (п. 287.5 ПКУ).

При цьому якщо вам надійшло ППР із запізненням (за 2018 рік пізніше 01.07.18 р., або за інші роки в межах строку давності), то вам краще теж орієнтуватись на 60-денний строк (п. 57.2 ПКУ).

Водночас відповідно до положень пп. 126.3 та 287.9 ПКУ фізособи, яким надіслано ППР із запізненням, звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податкових зобов’язань, вказаних у таких ППР.

Тобто саме зобов’язання сплатити все одно доведеться заплатити (його ніхто не прощає), але без санкцій за порушення строків сплати.

Хоча такий підхід навряд чи сподобається фіскалам. Швидше за все, вони будуть наполягати, що за вищезгаданими нормами фізособа просто звільняється від штрафів за несплату зазначених у ППР зобов’язань за минулі періоди. Тому радимо і за запізнілими ППР сплачувати зобов’язання у 60-денний строк.

Узгоджуємо суму податку

Якщо ви виявили помилку у розрахунках контролерів, чи маєте пільгу з плати за землю, а податківці не застосували її, то щоб не платити зайвого, вам слід уточнити нараховані дані.

Правила такого уточнення прописані у п.п. 286.5 ПКУ. Відповідно до них, щоб провести уточнення, зверніться з письмовою заявою та оригіналами документів, що підтверджують помилковість нарахування податкових зобов’язань, до органу ДФС за місцезнаходженням земділянки.

Якщо ваші зауваження будуть підтверджені, то податківці мають протягом 10 робочих днів перерахувати суми податку і надіслати (вручити) вам нове ППР. При цьому попереднє ППР вважається скасованим (відкликаним). Відповідно, і 60-денний строк сплати зобов’язання за новим повідомленням (якщо перше було надіслане своєчасно) починається з моменту отримання такого нового повідомлення.

Якщо ви впевнені у своїй правоті, а податківці ігнорують ваші доводи, то можна оскаржити їх рішення в адміністративному або судовому порядку.

Увага! З 02.07.18 р. змінюються бюджетні рахунки для сплати податків, тому уточніть реквізити, які вказані у повідомленні, перед сплатою!

Висновки

  • Платником земельного податку з числа фізосіб є власники земділянок, земельних часток (паїв) та нежитлових приміщень у багатоквартирних житлових будинках.
  • Якщо ви маєте право на пільгу із сплати земельного податку, то радимо вам подати заяву про застосування такої пільги і оригінали документів, які підтверджують надання таких пільг.
  • Фізособі податок нараховують податківці. До 1 липня поточного року за місцем вашої реєстрації (податкової адреси або адреси проживання) контролери мають направити ППР.
  • Сплатити земельний податок слід протягом 60 днів із дня вручення ППР.
  • Якщо податківці нарахували вам податок неправильно, то нараховану суму можна уточнити. Крім того, можна оскаржити нарахований розмір податку в адміністративному або судому порядку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі