Теми статей
Обрати теми

Нарахування земельного податку фізособі-нерезиденту

Як нараховуються фізособам-нерезидентам, які не проживають в Україні, суми земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності?

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі (п. 269.1 ПКУ).

При цьому власниками земельних ділянок є юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно (п.п. 14.1.34 ПКУ).

Отже, нерезиденти, зокрема фізособи, які володіють землею на території України, є платниками земельного податку.

При цьому варто пам’ятати, що фізособам нараховують податок контролюючі органи (за місцезнаходженням земельної ділянки) шляхом надсилання (вручання) платникові за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкового повідомлення-рішення про внесення податку (абзац перший п. 286.5 ПКУ).

Податок, визначений у такому повідомленні-рішенні, фізичні особи сплачують протягом 60 днів з дня його вручення (п. 287.5 ПКУ).

Отже, нарахування фізичним особам — нерезидентам сум земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності провадиться контролюючими органами за місцезнаходженням земельної ділянки, які надсилають до 1 липня поточного року податкові повідомлення-рішення про внесення земельного податку або орендної плати.

Разом з цим фізичні особи — нерезиденти, які не проживають в Україні, повинні повідомити свою адресу постійного проживання контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки для надіслання податкових повідомлень-рішень про внесення земельного податку або орендної плати.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 112.05

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі