Теми статей
Обрати теми

Особиста здача — на мобільний телефон підприємства

Павленко Олексій, податковий експерт
Директор оплачував свої комунальні платежі готівкою через банківський термінал. Здачу із цієї операції він зарахував на поповнення рахунку корпоративного мобільного телефону. Що бухгалтерові із цим робити?

Ось наші поради (перелік, зрозуміло, не вичерпний).

1. Не звертати уваги, що дебіторська заборгованість мобільного оператора збільшилася (чи кредиторська заборгованість перед ним зменшилася) на якісь копійки. Адже баланс змінився на вашу користь, тому такий факт не спонукатиме мобільного оператора до будь-яких негативних дій на вашу адресу. Утім, це, швидше, «недбалий», а не бухгалтерський варіант, адже бухгалтерія — наука точна.

2. Скласти бухгалтерську довідку і збільшити на ці копійки дебіторську заборгованість мобільного оператора (зменшити кредиторську заборгованість перед ним), одночасно збільшивши на цю суму інший дохід (Дт 371, 685 — Кт 719).

У принципі, можна потягнути із цією справою до інвентаризації (наприклад, річної) розрахунків з дебіторами-кредиторами і вже тоді, під час звіряння, «виявити» зайву суму і, «розібравшись» із причиною розбіжності, провести відповідні відображення в обліку. Утім, у цьому випадку можна при перевірці отримати від фіскалів звинувачення в несвоєчасному відображенні доходу, незважаючи на те, що ви про цей дохід тоді ще й «не знали».

Хоча якщо сума смішна, то це і не так страшно…

3. Оформити так званий кредитовий підзвіт. Запропонуйте директорові подати авансовий звіт, у якому слід зазначити, що за рахунок власних коштів він здійснив витрати на госппотреби підприємства (поповнив рахунок корпоративного мобільного телефону).

Після затвердження звіту ці копійки будуть директорові повернені.

Проте при цьому не забувайте і про нові віяння від ДФСУ. Маємо на увазі листи ДФСУ від 23.02.18 р. № 765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК // «БТ», 2018, № 12 і від 10.05.18 р. № 2080/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, № 2081/6/99-99-13-02-03-15/ІПК // «БТ», 2018, № 23. У них фіскали вимагають суми компенсацій працівникам за товари/роботи/послуги, закуплені (попередньо оплачені) на госппотреби підприємства за рахунок особистих коштів, оподатковувати ПДФО та ВЗ. Тобто доведеться або оподаткувати ці копійки, або бути готовими до спору з фіскалами.

4. Подати такі дії як помилкові. Тобто говорити про помилкове поповнення рахунку корпоративного мобільного телефону.

Для цього бажано, щоб директор надіслав мобільному оператору листа про помилкове перерахування суми здачі з проханням повернути таку суму на його особовий поточний рахунок у банку або ж перекинути на рахунок іншого номера мобільного телефону.

Отож, вибирайте або вигадайте щось своє.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі