Теми статей
Обрати теми

Кошти у «проблемному» банку: коли настає «безнадійність»

Бобро Анатолій
Лист ДФСУ від 24.01.18 р. № 269/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

У листі, що коментується, фіскали стверджують: кошти, що знаходяться на поточному рахунку банку, можуть бути визнані безнадійною заборгованістю в разі наявності документів про припинення банку-боржника як юрособи у зв’язку із його ліквідацією.

Безнадійною вважається, зокрема, заборгованість суб’єктів господарювання, визнаних банкрутами у встановленому законом порядку або припинених як юрособи у зв’язку з їх ліквідацією (п.п. «з» п.п. 14.1.11 ПКУ). При цьому контролери уточнюють: припинення юрособи має підтверджуватись записом у Єдиному державному реєстрі (далі — ЄДР) про держреєстрацію припинення юрособи.

Нагадують вони й норми ч. 4 ст. 13 Закону України від 15.05.03 р. № 755-IV: підставою для зняття, зокрема юрособи, з обліку в органах державної статистики, державної фіскальної служби, пенсійного фонду та/або вчинення інших дій відповідно до законодавства є відомості з ЄДР про держреєстрацію припинення такої юрособи.

Від себе додамо: передача відомостей про проведення такої реєстраційної дії має відбуватись того ж дня.

Прояснимо ще два моменти.

1. Якихось підтвердних документів про ліквідацію банку платнику у себе мати не потрібно, достатньо володіти інформацією про внесення запису до ЄДР (що водночас відзначають і самі податківці).

2. Стосовно «податковоприбуткового» оподаткування. Тут одного процитованого контролерами п.п. 134.1.1 ПКУ мало. Адже в обліку можливі нюанси залежно від ситуацій. Зокрема: чи створювався підприємством резерв сумнівних боргів, чи проводиться взагалі коригування фінрезультату до оподаткування, чи вживались заходи стягнення.

Більш детально аналогічна ситуація розглядалась нами у статті «Банк збанкрутів: облікові наслідки у клієнта-юрособи» // «БТ», 2016, № 24.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі