Теми статей
Обрати теми

Відшкодування судового збору фізособі: чи утримувати ПДФО та ВЗ

Бобро Анатолій
Лист ДФСУ від 31.01.18 р. № 362/К/99-99-13-02-03-14/ІПК

У листі, що коментується, контролери стверджують, що сума судового збору, яка за рішенням суду відшкодовується юрособою (податковим агентом) фізособі:

включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника (одержувача) як додаткове благо;

обкладається податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військовим збором (ВЗ) на загальних підставах.

Свою позицію фіскали аргументують, зокрема, таким:

1) об’єктом оподаткування фізичної особи — резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід (п.п. 163.1.1 ПКУ);

2) називаючи перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу (ст. 165 ПКУ), вичерпним, контролери натякають, що в ньому судовий збір не згадується;

3) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді суми грошового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку, крім тих, що обов’язково відшкодовуються за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з розд. IV ПКУ (п.п. «г» п.п. 164.2.17 ПКУ).

Нагадаємо: судовий збір, за визначенням цього поняття у ст. 1 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.11 р. № 3674-VI, — це збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Отже, на думку контролерів, суми судового збору, які відшкодовуються позивачу, вписуються в поняття додаткового блага з п.п. 14.1.47 ПКУ. Тому в разі виплати таких сум податковим агентом (юрособою чи підприємцем) за рішенням суду із таких «доході» слід утримати ПДФО за ставкою 18 % та ВЗ — 1,5 %.

Від себе додамо. У ст. 164 ПКУ доходи фізособи у вигляді «відшкодувань» згадуються двічі (див. таблицю).

Оподатковувані та неоподатковувані доходи фізособи

Додаткові блага

Відшкодування шкоди

164.2.17. дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених статтею 165 цього Кодексу) у вигляді:

<…>

г) суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку, крім тих, що обов’язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з цим розділом

164.2.14. дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди, крім:

<…>

а) сум, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров’ю

Очевидно, що не є додатковим благом суми, які звільняються від оподаткування згідно з розд. IV ПКУ. У п.п. 164.2.14 ПКУ виділені дві категорії доходів:

1) оподатковувані — суми неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди;

2) звільнені від оподаткування — суми, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди.

На наш погляд, принципова різниця між ними полягає в тому, що в першій (оподатковуваній) категорії йдеться про будь-які суми, а в другій (звільненій) — про суми, які отримані на підставі рішення суду.

Тобто в першому випадку платник і одержувач можуть «полюбовно» домовитись про виплату певної суми і назвати її компенсацією шкоди. Тому законодавець і передбачив, що такі суми потрібно обкладати ПДФО.

У другому випадку рішення про виплату приймає суд. Саме суд підтверджує реальність збитків. Тому такі суми законодавець звільнив від оподаткування, бо це не «прихований» дохід, а компенсація реальних збитків.

Те, в якому вигляді були завдані збитки: шкода здоров’ю чи необхідність сплатити судовий збір, для того щоб відстояти свої права, не має принципового значення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі