Теми статей
Обрати теми

Коли неоплачені товари потраплять до витрат ФОП-загальносистемника

Децюра Сергій
Лист ГУ ДФС у Львівській обл. від 14.02.18 р. № 609/ІПК/13-01-13-01-12

Для фізичних осіб — підприємців (ФОП) — загальносистемників об’єктом оподаткування є чистий дохід (п. 177.2 ПКУ). Щоб його розрахувати, суму отриманої виручки зменшують на суму документально підтверджених витрат, які пов’язані з господарською діяльністю. Перелік таких витрат наведено у п. 177.4 ПКУ.

Бувають випадки, коли придбані товари ФОП уже використав у своїй діяльності і навіть отримав дохід (виручку), але за такі товари ще не розрахувався.

Саме таку ситуацію розглянули податківці у листі, що коментується.

Вони наполягають, що при розрахунку чистого доходу ФОП не враховує у складі витрат вартість отриманих товарів, оплата за які відбувається у наступному звітному періоді.

Логіка податківців зрозуміла. Поки не сплачені кошти — немає і витрат.

Водночас виникає інше запитання: а чи матиме право ФОП включити до витрат ці суми в момент погашення заборгованості перед постачальником?

Про це контролери, на жаль, нічого не сказали у своєму листі.

Від себе додамо: в інших консультаціях податківці заявляли, що вартість товарів, кошти за які будуть сплачені у майбутньому, вважається витратами того періоду, в якому будуть фактично сплачені кошти (категорії 104.04 ЗІР ДФСУ). Крім того, контролери рекомендують (див. категорію 104.08 ЗІР ДФСУ) заповнювати Книгу обліку доходів і витрат за касовим методом — відображати дані за підсумком дня за фактом отримання доходу / понесення витрат.

Той факт, що доходи і витрати виникають у різних податкових періодах, не є проблемою (за умови, що доходи виникають раніше, ніж витрати). Адже при визначенні чистого доходу враховуються документально підтверджені витрати, пов’язані з господарською діяльністю (п. 177.2 ПКУ). У цьому випадку минулорічні доходи є підтвердженням «господарності» витрат на погашення заборгованості за товари.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі