Теми статей
Обрати теми

Штраф за запізнілу реєстрацію податкової накладної: лише один!

Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 22.02.18 р. № 721/6/99-99-12-02-01-15/ІПК

Для того щоб платники ПДВ не зволікали з реєстрацією в ЄРПН податкових накладних (ПН) чи розрахунків коригування (РК), законодавець передбачив таку відповідальність (ст. 1201 ПКУ):

за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК у ЄРПН платника ПДВ покарають штрафом у розмірі від 10 до 50 % суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, залежно від порушеного строку реєстрації (п. 1201.1 ПКУ);

за відсутність реєстрації протягом граничного строку ПН/РК в ЄРПН у випадку виявлення такої нереєстрації податківцями під час перевірки — штраф у розмірі 50 % суми податкових зобов’язань з ПДВ, зазначеної в такій ПН/РК, або від суми ПДВ, нарахованої за операцією з постачання товарів/послуг, якщо ПН на таку операцію не складено (п. 1201.2 ПКУ).

У зв’язку з цим виникає запитання: чи можуть податківці накласти на обидва ці штрафи, якщо виявлять незареєстровану ПН?

У листі, що коментується, податківці вказали, що штрафи, визначені в пп. 1201.1 та 1201.2 ПКУ, — це два різні штрафи, які накладають у різних випадках. Тобто до платника ПДВ фіскали можуть застосувати лише один із цих штрафів.

Якщо платник ПДВ до початку перевірки виявить незареєстровані ПН/РК (які ще можна зареєструвати), то він має вирішити:

• чи чекати податківців, які накладуть на нього штраф у розмірі 50 % суми ПДВ, вказаної у ПН;

• самостійно зареєструвати ПН/РК перед перевіркою та отримати штраф, залежно від того, скільки часу минуло з дня складання ПН/РК.

Про те, що «превентивна» реєстрація ПН/РК дозволить платнику ПДВ уникнути штрафу, передбаченого в п. 1201.2 ПКУ, прямо вказано в абзаці восьмому п. 1201.1 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі